Byggnadsvård Samarbeten Publicerad:

Pressmeddelande: Då lämnar Barken Viking Göteborg

Vid midnatt mellan den 23 och 24 januari är det beräknat att Barken Viking ska lämna Göteborgsområdet för första gången på 70 år. I cirka tre veckor kommer fartyget att läggas upp på varv i Falkenberg för ommålning och teknikbyte.
Barken Viking vid kajen i Frihamnen. På land ligger riggen.
Barken Viking på sin tillfälliga plats i Frihamnen.

Sedan våren 2019 har en omfattande renovering av Barken Viking genomförts. På det nu 115 år gamla fartyget läggs ett helt nytt trädäck och de gamla trä- och ståldetaljerna återfår sin forna glans. Till sommaren beräknas projektet vara klart, men innan dess ska fartyget även läggas upp på varv. Något som ska ske vart tionde år.

Flytande avgångstid

Natten mellan den 23 och 24 januari kl 00.00 beräknas färden gå till Falkvarv i Falkenberg och för att komma under Älvsborgsbron har fartyget bogserats från sin plats vid Lilla Bommen till Frihamnen för att riggas ner. Datumet kan dock komma att ändras, då väder och vind spelar in.

– Barken Viking kommer att bogseras till Falkvarv då de har en tillräckligt stor docka som klarar fartygets proportioner. Där kommer skrov, botten, undermaster och övrig rigg att målas om och ny teknik kommer att installeras, säger Siman Jasim, chef underhåll och lokalanpassningsprojekt på Higab.

Siman Jasim och projektledare Karin Lottkärr ler framför Barken Viking.
Siman Jasim tillsammans med Higabs projektledare Karin Lottkärr på Barken Viking.

Barken Viking återvänder

I början av mars är det beräknat att fartyget ska bogseras tillbaka till Frihamnen för att riggas upp med nymålade delar. I mitten av mars ska Viking vara tillbaka vid Lilla Bommen.

– Det är inte varje dag man får chansen att arbeta med ett sådant anrikt fartyg. Vi är stolta över uppdraget att ta hand om Barken Viking i Falkenberg, säger Jan-Olof Carlsson, vd på Falkvarv.

Vill du hålla dig uppdaterad om Barken Viking och eventuella ändringar kring avresetiden? Besök higab.se/projekt-barken-viking. Vi informerar även i våra sociala kanaler: Facebook, LinkedIn och Instagram.

[hr]

Intervjuer, foto och besök

Kontaktperson Higab:
Siman Jasim, 031-368 53 23, siman.jasim@higab.se

Önskas intervju med representant från Falkvarv eller eventuellt besök på varvet tas kontakt direkt med Falkvarv. Endast media kan få möjlighet att besöka varvet.

Kontaktpersoner Falkvarv:
Jan-Olof Carlsson, 0708–422 741, jo.carlsson@falkvarv.se
Stefan Tengvall, 0705–181 009, stefan.tengvall@falkvarv.se

Bilder publiceras på mynewsdesk.com/se/higab

[hr]

Tidslinje

24 januari (preliminärt datum)
Om vädret tillåter beräknas fartyget lämna sin tillfälliga plats i Frihamnen kl 00.00 mellan 23 och 24 januari. Viking passerar Älvsborgsbron cirka 45 minuter senare. Fartyget bogseras till Falkvarv i Falkenberg och beräknas vara framme vid 11-tiden. Datum och tider kan komma att ändras.

25 januari
Barken Viking torrläggs och arbetet påbörjas.

8 mars (preliminärt)
Fartyget planeras att bogseras tillbaka till Frihamnen för att riggas upp igen med nymålade delar.

23 mars (preliminärt)
Viking beräknas vara tillbaka vid Lilla Bommen.

Observera att tiderna kan komma att förändras, då väder och vind spelar in.

Fler nyheter!