Hyresgäster Publicerad:

Ny restaurang i Stora Saluhallen

Snart öppnar en ny restaurang i Stora Saluhallen. Arbetsnamnet är Salut och bakom satsningen står familjen Orrmyr som sedan tidigare driver restaurangerna Bord 27, Natur och Totale.

Stora Saluhallen och delar av Kungstorget och Södra Larmgatan

– Vi är löjligt peppade. Tänk er själva en typisk parisisk barservering som blivit tillrufsad av Berlins Markthalle Neun och uppläxad av Torvehallarna i Köpenhamn. Det känns bara så självklart att få knuffa in den lilla hörnkrogen i Stora Saluhallen, säger Peter Orrmyr.

Det är på Albert Andersson Charks gamla plats som restaurangen ska öppna. Den går under arbetsnamnet Salut och kommer utformas till en matbar med hela-dagen-meny och lunchservering. Inriktningen på maten kommer att vara okrystat kontinental.

Higab ser fram emot tillskottet som kommer bidra till att ytterligare levandegöra Stora Saluhallen.

– Det känns väldigt kul att plats 13 får nytt liv. Vi värnar om att skapa förutsättningar för en saluhall som är levande under hela dagen och tror att en restaurangverksamhet med denna inriktning kan fungera som en katalysator, säger Carina Abrahamsson, fastighetsförvaltare på Higab.

Restaurangen beräknas att öppna i september.

Stora Saluhallen stod färdig 1888 och beskrevs vid den tiden som ”den första större byggnad som här i landet blifvit uppförd av uteslutande sten, jern och glas”. Strax efter att byggnaden stod klar påbörjades en uthyrningsauktion för de handlare som ville ha en plats i den nya saluhallen. Intresset var enormt när spekulanter trängdes sig fram genom folkmassorna för att bjuda på en av de 92 bodarna.

Sedan 1985 är Stora Saluhallen byggnadsminnesförklarad och varje år besöker drygt två miljoner människor byggnaden för att äta och handla kött, ost, bröd och andra delikatesser.

Fler nyheter!