Hyresgäster Publicerad:

Ny lanthandel i Kronhusbodarna

Nu har Kronhusbodarna fått en ny lanthandel. Butiken är en modern lanthandel med fokus på svenskt hantverk som är närproducerat, ekologiskt och hållbart.

Entré till lanthandel i Kronhusbodarna. I dörren står Kristina Tsouknidas som driver butiken.

Nya Lanthandeln heter butiken som har öppnat i Kronhusbodarna på Kronhusgården i Västra Nordstan. Här kan kunder köpa svenska produkter och svenskt hantverk som är närproducerat, ekologiskt och hållbart. Allt från grönsaker från veckans skörd, sylt och kaffe till choklad, köksredskap och handblåsta glas från Småland. Nya Lanthandeln drivs av Kristina Tsouknidas som fram tills nu har haft butiken Kaffe & Choklad i Bollebygd.

– Min mormor drev lanthandel och min mammas kusin drev lanthandel, så det går i släkten. Det är kul att fortsätta i samma anda.

Hur känns det att öppna lanthandel på Kronhusgården?

– Jag gillar den gamla och rustika känslan i Kronhusbodarna, att man har bevarat historien. Det passar mig som handen i handsken. Och det är lättare att skapa en relation till kunderna i en sån här butik.

Matprodukter i lanthandel i Kronhusbodarna

Nya Lanthandeln finns på Postgatan 8B i Västra Nordstan. Butiken ligger i Kronhusbodarna vars historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Då byggdes flera mindre hus av trä för bland annat vagnshus, smedja och verkstad åt militären. Alla trähusen försvann dock vid den stora stadsbranden 1746 och ersattes med de stenbyggnader som vi i dag känner igen som Kronhusbodarna. Mot Postgatan byggdes hus med bland annat kontor och bostad åt Artilleriet och Fortifikationen.

Sedan 1970-talet är Kronhusbodarna ombyggda till butiker, verkstäder och café.

Fler nyheter!