Event Hyresgäster Publicerad:

"Nu fyller vi huset med liv"

Långa köer, glada utrop, musik, teater, färger – luften var fylld av förväntan och glädje när Göteborgs nya kulturhus slog upp portarna och Bergsjöborna äntligen kunde ta sin nya samlingsplats i besittning.
- Vi, alla göteborgare, ska sträcka på oss. Vi gjorde det! konstaterade Higabs vd Per-Henrik Hartmann.
Byggnad i glas och trä med mycket människor framför

Det var en stolt fastighetsägare som invigningstalade när Kulturhuset Bergsjön öppnade för allmänheten. Och han var inte ensam. Representanter för både politik, tjänstepersoner och inte minst invånarna i Bergsjön vittnade om att huset var mycket efterlängtat. Engagemanget bland de boende har varit stort genom hela processen, från politiskt beslut till invigning.
– Vi kommer fortsätta finnas med och påverka, lovade Hanna Jansson från föreningen Navet i Bergsjön.

Man som står på scen och talar i mikrofon

När kulturhuset öppnade klockan 13 hade redan en stor skara med många barn i spetsen samlats utanför dörrarna och kön fortsatte att ringla hela eftermiddagen. Väl inne fanns det mycket aktiviteter att välja på. Några undersökte biblioteksavdelningarna och sagorummet på barnavdelningen, några tittade på clownerna i Ship of Fools i den öppna inbjudande atriumdelen i husets mitt, några minglade till musik med DJ Marjan vid entrén eller smakade en bulle i kulturhusets café som hade smygöppnat dagen till ära – den riktiga premiären är i september.

Tygpåsar i olika färger som hänger på en stång
Öppen innergård där människor sitter och går. I mitten några personer som uppträder
Barnhänder som plockar smultron
Atriet är husets hjärta. I rabatterna växer det bland annat smultron.

I den stora salen, som kan fungera både som samlingssal, scen och biograf uppträdde bland annat operasångerskan Negar Zarassi som själv är född i Bergsjön. Higabs projektledare Christan Motter visade några barn att det fanns smultron i planteringarna i atriet.

I Textilrummet satt ett glatt gäng och arbetade med den färgglada garnbollsgirlang som ska bli Göteborgs största kollektiva textila konstverk. Cina Gasparini, Higabs utvecklare kulturmiljöer, fick äran att överlämna bolagets personals bidrag i form av drygt 200 garnbollar. Cina är engagerad i samarbetsprojektet Kulturstråket som med hjälp av konst och kultur knyter ihop vägen mellan spårvagnshållplatsen Rymdtorget och kulturhuset.

Kvinna som håller upp en låda med garnbollar
Cina Gasparini med Higabs bidrag till garnbollgirlangen.

– Nu fyller vi huset med liv, avslutade Per-Henrik Hartmann sitt tal och det var precis så det blev på Kulturhuset Bergsjöns premiärdag: mycket glädje och massor av liv.