Hållbarhet Publicerad:

Kronans Bryggeri nominerat till Årets Hållbarhetsprestation

Det stora återbruksprojektet på Kronans Bryggeri kan bli Årets Hållbarhetsprestation. Nu startar omröstningen där projekt från hela Sverige är nominerade.

Det är tidningen Miljö & Utveckling som står bakom tävlingen Årets Hållbarhetsprestation. En av prestationerna som har nominerats är ombyggnaden och lokalanpassningen av Kronans Bryggeri där 87 procent av alla möbler och all inredning återbrukades. Projektet genomfördes 2022–2023 av Higab och skedde i nära samarbete med hyresgästen miljöförvaltningen, entreprenören Skeppsviken och Gajd Arkitekter.

Här röstar du

Omröstningen till Årets Hållbarhetsprestation är nu öppen och den genomförs på miljo-utveckling.se

Originalpelare återskapad

För att det skulle bli en så klimatanpassad förändring som möjligt inredde miljöförvaltningen lokalerna med återbrukade möbler och Higab återanvände inredning som innerdörrar, glaspartier och diskbänkar. Även i husets huvudentré har ett särskilt hållbarhetsprojekt genomförts. Genom att utgå från historiska bilder har Higab låtit en dekormålare återskapa en originalpelares utseende med marmorering och guldfärger.

I det gamla bryggeriet från 1892 på Karl Johansgatan har miljöförvaltningen haft sitt kontor i många år. Nu har de fått uppdaterade lokaler som bättre passar deras verksamhet och som de själva har fått vara med och utforma. Det inkluderar nya ytor som fler mötesrum och skrivbordsplatser, nya telefonrum, ett gemensamt lunchrum och bättre klädförvaring.