Projekt Publicerad:

Pressmeddelande: Innovativ teknik lyfter 150-åriga Feskekôrka

Att få in moderna verksamheter som kräver uppdaterad teknik i ett 150-årigt byggnadsminne är inte det lättaste. I Feskekôrka göms nutida tekniklösningar finurligt under mark och i kaklade ”hubbar” som samspelar med den klassiska interiören.
En träkonstruktion lyfts av en lastbil med hjälp av truck.
Stommarna till teknikhubbarna lyfts in i Feskekôrka.

2020 stängde Göteborgsikonen Feskekôrka för omfattande renovering och utveckling. Sedan dess har fastighetsägaren Higab med entreprenörer arbetat med att säkra byggnaden för ytterligare ett sekel – minst.

– I Feskekôrka fungerar inga standardlösningar. Eftersom det är ett byggnadsminne får inga ventilationskanaler eller rör hänga i taket och inga kablar kan löpa längs med väggarna, säger Hedvig Haraldsdotter, biträdande projektledare på Higab.

Möta nutida krav

Mycket har handlat om att ta bort mindre lyckade ombyggnader och återställa så att arkitekten Victor von Gegerfelts sinnrika stolpverkskonstruktion friläggs och kommer till sin rätt igen. Samtidigt måste byggnaden uppfylla nutida krav på livsmedelshantering och inneklimat när kôrkan öppnar för besökare igen, med både restauranger och fisk- och skaldjursförsäljning över disk. Något som har krävt en del okonventionella lösningar.

Teknik göms i källare

Den innovativa lösningen bestod dels av en teknikkällare som grävdes ut under byggnaden i den svåra göteborgsleran, dels av åtta så kallade hubbar som placeras i den öppna hallen och kaklas för att harmoniera med omgivningen.

– Vi gömmer helt enkelt tekniken i källaren och i hubbarna. Då får vi in ventilation och nödvändiga tekniska resurser för ugnar, kylar, fritöser och annan storköksutrustning utan att behöva dra ledningar och rör längs med väggar och tak, berättar Hedvig Haraldsdotter.

En träkonstruktion står placerad i en stor sal där snickeriarbeten pågår
Hubben kommer fyllas med teknik och sedan kaklas för att harmoniera med interiören.

Hubbarnas grundläggande konstruktion har producerats på Ringön, varefter de transporterats till Feskekôrka. På plats matchas installationerna från källaren med schakten inuti hubbarna. Installatörerna drar rör och kanaler inuti hubbarna, som sedan kaklas innan storköksmöblerna installeras. De är cirka 2,8 meter höga med ”nischer” åt alla fyra håll för plats för utrustning eller möbler. På detta sätt blir de funktionella samtidigt som de bidrar till rumsgestaltningen.

Vid sidan av detta fortgår renoveringen i Feskekôrka: träytorna har genomgått brandskyddsmålning, entresolplanen byggs, fönster renoveras och väggarna får ny puts. Nyöppning blir under senvåren.

Renoveringen av Feskekôrka genomförs av Higab med Skeppsviken Bygg i Göteborg AB som totalentreprenör.

För mer information kontakta:

Hedvig Haraldsdotter, biträdande projektledare, hedvig.haraldsdotter@higab.se, tel 031-368 53 86


Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab