Hyresgäster Publicerad:

Hemlösa äldre får hjälp i Mariagården

Det röda 1700-talshuset vid Stampen har fått en ny hyresgäst i gårdshuset i form av den ideella föreningen Vid din sida. Verksamheten kommer att rikta sig till äldre som är hemlösa eller som har svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt.

–  Flera av våra hyresgäster i Mariagården har en social inriktning och vi tror att Vid Din Sida kommer passa som handen i handsken här, säger Higabs förvaltare Jasmin Jansson Augustsson.

Vid din sida startade i Stockholm 2016 men har nu även etablerat sig i Göteborg. Den ideella föreningen är opolitisk och driver soppköket några dagar i veckan och stöttar även med rena kläder, hygienartiklar och andra nödvändigheter. 2020 startade föreningen Gården, ”Sveriges första fritidsgård för pensionärer som är hemlösa eller har dålig ekonomi”.

I sommar kommer Vid din sida öppna ytterligare ett Gården i gårdshuset på Mariagården. Hit kan de äldre komma för en bit mat eller bara vila en stund i lugn och ro.

– Mariagården ligger i en fantastisk idyll och det kommer bli otroligt roligt att få öppna något för våra hemlösa och fattiga pensionärer i Göteborg. Precis som i vår verksamhet i Stockholm vill vi kunna erbjuda en gemensam samlingpunkt och på så vis minska känslan av isolering som tyvärr är väldigt vanligt bland de äldre idag, säger grundaren Jeanette Höglund.

Fyra personer står framför ett lågt trähus
Framför Mariagårdens gårdshus syns från vänster Jeanette Höglund, grundare av Vid din sida; Nina Von Krusenstierna, verksamhetschef; Glenn Hysén, ambassadör och Niklas Ankar, projektledare

Vid din sidas webbplats

Fler nyheter