Samarbeten Publicerad:

Pressmeddelande: Dansduo belönad med Göteborgs Danspris 2023

I en sprakande hyllning till en innovativ syn på dans och stadsliv belönades Jonny Berg och Sebastián Ruiz Bartilson med årets Göteborgs Danspris. Priset tilldelades deras banbrytande arbete med att ge dansen liv i stadens rum och inspirera människor att se den med nya ögon.
En kvinna och tre män står uppradade och tittar framåt.
Årets pristagare Sebástian Ruiz Bartilson och Jonny Berg flankerade av Gun Lund, initiativtagare till priset, och Higabs vd Per-Henrik Hartmann.

Koreograf- och dansduon DanceRemainings, bestående av Berg och Ruiz Bartilson, mottog den prestigefyllda utmärkelsen under helgens Öppna hus-evenemang på Sockerbruket. Priset, värt 50 000 kronor, överlämnades av Gun Lund på 3:e Våningen och Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

Motiveringen löd:

”Jonny Berg och Sebastian Ruiz Bartilson är koreografer och dansare med ett uttalat intresse för att ta dansen ut i stadens olika rum och få människor att betrakta den med nya ögon. I en serie händelser har de engagerat många av stadens dansare för att med kropp och rörelse tolka platsernas betydelse. Att ta fram skönheten hos en parkeringsplats och omskapa den till en scen för konst är stort liksom att samla dansarna i Göteborg till en sista manifestation för att minnas Göta Älvbron som förenat stadens båda sidor kring Älven. De dansar staden och ger oss nya mänskliga rum att befolka. Även deras arbete i Kronhuset och på andra mer ordinära scener har en betydande rumslig karaktär”.

Vid prisutdelningen visades deras uppmärksammade film som skapades på Hisingsbron strax innan den revs. En stor del av Göteborgs fria dansliv medverkade i koreografin. Ruiz och Berg inbjöd också den stora publiken att delta i en gemensam rörelseupplevelse – ett bra exempel på deras förmåga att engagera.

Göteborgs Danspris instiftades 2015 av Higab och 3:e Våningen på initiativ av koreografen Gun Lund, och är en hyllning till individer som har utmärkt sig inom dansens värld genom sitt intresse för rumsliga förhållanden – vare sig det är som dansare, koreograf eller konstnärlig ledare. Tidigare mottagare inkluderar Bronja Novak och Carmen Olsson.

För mer information kontakta:

3:e Våningen
Gun Lund, 070-694 82 17
Lars Persson, 070-660 2338, lars@3vaningen.se