Byggnadsvård Historia Publicerad:

Pressmeddelande: 1700-talshus räddat – se bilderna inifrån

Huset Gilgal, i Gathenhielmska Reservatet i Göteborg har restaurerats från golv till nock. Varenda detalj har gåtts igenom och är en av de mest omfattande byggnadsvårdsinsatserna någonsin som det kommunala fastighetsbolaget Higab har gjort.

– Projektet är unikt. Bland annat krävde omfattande rötskador i stommen stora, men nödvändiga, ingrepp för att byggnaden skulle kunna bevaras. Arbetet har också genomförts med stor varsamhet och höga antikvariska krav, säger Thomas Sörquist, projektledare på Higab.

Projektledare Thomas Sörquist flankeras av kollegorna Lina Andreasson, fastighetsförvaltare och Johan Urun, teknisk förvaltare.

Byggnadshistorisk skatt med koppling till hamnen

Gilgal är det äldsta huset i Gathenhielmska Reservatet och uppfördes omkring 1750. Det har en unik historia med täta band till sjöfarten och Göteborgs hamn, vilket blev tydligt under restaureringen då det upptäcktes att byggnaden delvis uppförts med skeppsvirke och segelduk – ett tydligt tecken på att husets byggmästare använde material med maritim bakgrund.

Byggnaden har under åren genomgått flera förändringar, men stora delar av den ursprungliga konstruktionen finns kvar. Interiört har spår av tidiga tapeter, bemålade lerklinade väggar och fragment av kakelugnar dokumenterats, vilket ger en inblick i hur huset inretts och använts genom seklerna. Att väggarna ursprungligen var bemålade med dyrt blått pigment vittnar om att de boende kan ha tillhört det övre skiktet av arbetarklassen.

De tidigaste ytskikten i huset bestod av en bemålad lerkilning från 1700-talet, som senare har tapetserats. Under renoveringen har upp till tio lager tapeter identifierats, varav de äldsta bedöms härröra från perioden 1820–1840. I rummet beläget innanför köket har delar av tapeterna demonterats, dokumenterats och sedan återplacerats i väggen för att bevaras för framtiden. Här syns några av de gamla tapetresterna.

En restaurering utöver det vanliga

– Timmerstommen, varav delar är från 1700-talet, har restaurerats med traditionella metoder av skickliga timmermän. Skadade delar har ersatts med handbilat timmer i samma dimensioner som originalet, och för att värna om byggnadens historia har moderna material använts enbart där det varit nödvändigt för funktion och hållbarhet, säger Thomas Sörquist.

Husets två befintliga kakelugnar lär vara hitflyttade från Göteborgs stadsmuseums magasin i början av 1900-talet.

Exteriört har fasaden återfått sin traditionella locklistpanel, som strukits med historiskt korrekt rödtjära, och snickerierna har handhyvlats och målats med linoljefärg. Taket har omlagts och skorstenen murats om i sin helhet. Invändigt har alla rum renoverats, där en varsam balans har upprätthållits mellan att säkerställa bärighet och bevara originaldetaljer. Nya golv har lagts med kilsågat furugolv och smidd spik, och i vissa rum har handtryckta tapeter valts för att spegla husets historia.

– Restaureringen av Gilgal har varit en balansgång mellan att bevara originalmaterial och att försäkra byggnadens framtida hållbarhet. Alla ingrepp har skett med en ambition att så troget som möjligt återskapa husets ursprungliga karaktär. Genom restaureringen har vi säkrat ett av stadens äldsta trähus för kommande generationer, säger Thomas Sörquist.

För mer information kontakta:
Thomas Sörquist, thomas.sorquist@higab.se, 031-368 53 65

Hämta bilder:
Higab Mynewsdesk

Relaterat