Hoppa till innehållet
12 maj, 2017

Ny utställning på Emigranternas hus

Under 2017 har språkintroduktionselever på Munkebäcksgymnasiet fått skriva om sina upplevelser av resan från sina hemländer till Sverige. Materialet blir nu en del av en ny utställning på Emigranternas hus i Stora Tullhuset.

Syftet med uppgiften har varit att samla in berättelser om dagens migration så att man ska kan berätta om den på samma sätt som man i dag berättar om emigrationen från Sverige på 1800-talet.

Elevernas personliga berättelser kommer att användas som ett komplement till grundutställningen på Emigranternas hus, som under en tid har byggts om. Bland annat har man gjort en replika av bakre halvan på ett av Wilsonlinjens fartyg som under ett halvt sekel skeppade emigranter från Göteborg till Hull. Därmed får göteborgare chansen att uppleva känslan av att gå ombord på ett emigrantskepp som det såg ut en gång i tiden.

Utställningen öppnade för allmänheten i veckan.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) inviger den nya utställningen på Emigranternas hus.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) invigde den nya utställningen på Emigranternas hus.

Stora Tullhuset stod färdigt 1867 efter ritningar av arkitekt FJ Heilborn. Ursprungligen bestod anläggningen av en huvudbyggnad mot älven för tullförvaring och två fristående magasinslängor i vinkel. 1885 gjordes en tillbyggnad som slöt gården mot Packhusplatsen och 1911 utökades huset mot norr till söder. Under 1800-talet utgick emigrantbåtarna från Stora Tullhuset och de resande tog sig vanligen hit via Postgatan.

Byggnaden fungerade som tullhus fram till 1973. Numera rymmer huset Emigranternas hus och Casino Cosmopol.

Fler nyheter!