Hoppa till innehållet
22 september, 2017

Ny lekplats vid Billdals Gård

Till helgen inviger park- och naturförvaltningen en ny lekplats vid Billdals Gård. Besökande barn kommer bland annat kunna testa på studsmattor, rutschkanor och ett lekslott i slottsparksstil.

Lekplats med grönska runt omkring.

Foto: Peter Svenson

Egendomen som består av Billdals Gård och Billdals park har anor som går tillbaka flera århundranden. De första kända ägarna är familjen Prytz som innehade dåvarande Stora Billdal 1663. Området köptes 1862 av grosshandlaren och kommunpolitikern James R Dickson. Någon gång under samma årtionde revs en äldre mangårdsbyggnad på ägorna och ersattes med den byggnad som man i dag känner igen som Billdals Gård. Dessutom anlade man en engelskinspirerad park. Efter Dicksons död följde flera ägare från Göteborgs societet, bland andra affärsmännen och donatorerna Charles Felix Lindberg och Gustaf Werner. I dag ägs och förvaltas Billdals Gård av Higab medan park och naturförvaltningen ansvarar för Billdals park.

Nu har man byggt en ny lekplats i parken och återskapat delar av den historiska parkmiljön. Lekplatsen innehåller bland annat studsmattor, rutschkanor, hängmatta, parksoffor och lekslott i slottsparksstil. Dessutom kan besökande barn gå balansgång på hoppstubbar genom hela lekplatsen. Runt om har park- och naturförvaltningen återskapat delar av det gamla gångsystemet från 1800-talet och planterat ett antal trädsorter som var populära under samma tidsperiod. Sedan tre år tillbaka finns även en fruktlund vid Billdals Gård med 34 äppelträd, dit allmänheten är välkommen att plocka för eget bruk.

På söndag den 24 september klockan 11 invigs Billdals parks lekplats. Det blir tal från Cecilia Dalman Eek, ordförande i park- och naturnämnden, låtar framförda i Astrid Lindgren-anda, fika och korvgrillning. Man får även chansen att prova på att slå knopar och blåsa jättesåpbubblor.

Information om projekt Billdals Gård!

Fler nyheter!