Hoppa till innehållet
27 februari, 2017

Nu stänger Röhsska museet

I dag stänger Röhsska museet. Den 2 juni 2018 slår museet upp portarna igen.

Den 22 november beslutade kulturnämnden att tillfälligt stänga Röhsska museet på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö. För att ge möjlighet att arbeta med verksamhetsutveckling och skapa förutsättningar för en bra och säker arbetsmiljö kommer museet att hållas stängt mellan 27 februari 2016 och 2 juni 2018.

Under tiden kommer personalen från Röhsska museet att arbeta i andra kommunala verksamheter, samtidigt som det kommer förberedas för nya utställningar. Dessutom kommer man att arbeta för att åter öppna upp den östasiatiska samlingen.

Utanför entrén till den röda tegelbyggnaden Röhsska museet.

Röhsska museet, som fyllde 100 år i oktober 2016, ägs och förvaltas av Higab. Efter en arkitekttävling 1910 fick Carl Westman uppdraget att rita byggnaden. Fasaden är av rött, handslaget tegel och för att dölja takfönstren, som skulle brutit av mot arkitekturen, gömdes de med ett svängt, brutet tak. Flera av tegelstenarna har mönster, till exempel blommor, slingrande ormar och skepp. Interiört skiljer sig utställningssalarna mot äldre museer genom sin rena, neutrala utformning. Hall och trapphus är mer dekorerade med valv i medeltida stil. Arkitekturhallen på entréplanet har försetts med trävalv, inspirerat av medeltida kyrktak, med målningar av Brocke Blückert och Olle Nordmark.

Röhsska museets samlingar består av cirka 50 000 objekt, fördelade inom kategorierna konsthantverk, design och mode. Bland museets mest kända föremål finns de glaserade tegelreliefer med ett lejon respektive drake som härstammar från Babylon under kung Nebukadnessar II:s (604-562 f Kr) tid.