Hoppa till innehållet
6 november, 2017

Nu rullar Remfabrikens gamla trotjänare igen

1937 köpte Remfabriken in en ny lastbil av märket Chevrolet Commercial. Knappt 40 år senare rullades den i ett garage och glömdes bort. Fram till för några år sedan. Efter en grundlig renovering har den gamla lastbilen åter kommit till liv.

När personalen stängde av maskinerna och gick hem efter sista arbetspasset på Remfabriken 1977 blev anläggningen stående precis som den var. Det gällde även den lastbil som då hade stått avställd i gårdsgaraget i tre år. Medan byggnaden kort därefter omvandlades till arbetslivsmuseum glömdes lastbilen bort. Men allt detta ändrades på en konferens i Karlskrona 2010.

– Där fick vi kontakt med Forsviks bruk som berättade att de hade renoverat en liknande bil av samma märke. Och de var på jakt efter ett nytt renoveringsobjekt. Då sökte vi och erhöll ett bidrag från Olof och Caroline Wijks stiftelse samt ett bidrag från Riksantikvarieämbetet, och det är tack vare dem som renoveringen har varit möjlig, säger Katrin Bjerrome från föreningen Göteborgs Remfabrik som driver museet.

Lastbilen, som ägs av Higab, fraktades till Forsvik 2010 och kom tillbaka 2015. Sedan fortsatte renoveringsarbetena på Remfabriken fram till i år. Förutom de ansökta bidragen har projektet genomförts med stöd från ett stort antal företag och privatpersoner som engagerat sig och bidragit med material, kunnande och kontakter.

När man gick igenom lastbilen och dess historia upptäckte man att själva bilen kommer från USA medan flaket och interiören tillverkades i Västervik.

Nu har lastbilen gått igenom besiktningen och framöver kommer man att kunna se den när museet har öppet och vädret tillåter. Dessutom kommer den vid tillfällen att köras runt i stan och användas vid olika evenemang i Göteborg.

– Vi är väldigt glada och lättade över att vi har nått målet som vi företog oss. Det tog mycket längre tid än vi hade trott och vi har stött på många svårigheter, framförallt när det gäller att skaffa fram reservdelar. Men vi har också fått många vänner som hjälpt till längs vägen, och det känns roligt, säger Katrin Bjerrome.

Chevrolet Commercial

Chevrolet Commercial, en äldre bil står på Remfabrikens gårdsplan.
Ratt och grönt säte i en Chevrolet Commercial.
Detaljbild på insidan av ena dörren på en Chevrolet Commercial.
Chevrolet Commercial, en äldre bil står på Remfabrikens gårdsplan. Ratt och grönt säte i en Chevrolet Commercial. Detaljbild på insidan av ena dörren på en Chevrolet Commercial.

Om Remfabriken!

Fler nyheter!