Hoppa till innehållet
12 september, 2018

Nefertiti firar 40 år

I år är det 40 år sedan Nefertiti öppnade upp i källaren på Gamla Latin. Det firar den legendariska jazzklubben med att bjuda in till jubileumsfestival den 18–23 september.

Samma år som den brittiska artisten Kate Bush toppade listorna med sin debutsingel Wuthering Heights slog jazzklubben Nefertiti upp portarna till källarlokalen i Gamla Latin. Sedan dess har Nefertiti vuxit till en av Nordens ledande scener och de presenterar årligen mer än 200 konserter. Klubben rymmer allt från traditionell och nutida jazz till hip-hop, soul, blues och elektronisk musik. Nefertiti drivs sedan starten av Jazzföreningen Nefertiti, en ideell medlemsförening.

Nu är det 40 år sedan Nefertiti invigdes och det firar man med en jubileumsfestival den 18–23 september. Under veckan spelar bland annat jazzartisterna The Groove Extension + Sisters of Invention, Etienne Mbappé & The Prophets och Susanna Risberg. Dessutom framför Markatta musikteater en familjeföreställning och filmen The Girls in the Band visas.

Gården utanför musikklubben Nefertiti

Nefertiti ligger i Gamla Latins källarlokal som i dag är en del av Pedagogen-området. Huset byggdes 1857–1861 och ritades av arkitekten H J Strömberg. 1882 bytte skolan namn från Göteborgs elementärläroverk till Latinläroverket. Vid sekelskiftet 1900 restaurerades samlingssalen och förseddes med Carl Larssons väggmålning ”Ute blåser sommarvind”. Målningen fick dock följa med när verksamheten flyttades till nybyggda lokaler i Johanneberg, nuvarande Hvitfeldtska gymnasiet. Den gamla byggnaden övertogs av folkskolan och har senare bland annat varit administrationslokal för socialförvaltningen. Numera är den en del av Pedagogen som invigdes 2006.

Information om Nefertitis jubileumsvecka!

Fler nyheter!