Hoppa till innehållet
6 mars, 2017

Mikrobryggeri utökar på Slakthuset

I oktober 2016 flyttade mikrobryggeriet Spike Brewery in i Slakthusets lokaler. Nu utökar de verksamheten.

Spike Brewery är ett av flera bryggerier i Göteborg som producerar små volymer hantverksmässigt tillverkad öl. De drog igång sin verksamhet i slutet av 2014 och i oktober förra året flyttade de till Slakthuset och blev därmed ny hyresgäst hos Higab. Nu är det klart att de utökar sin verksamhet och ges i och med det möjlighet att ta över lokalen som ligger vägg i vägg.

Kyltorn i tegel i Slakthuset.

Göteborgs Slakthus invigdes 1905 av kung Oscar II och landshövding Gustaf Lagerbring och blev Sveriges andra kommunala slakthus efter Malmö. Det omfattade cirka 83 000 kvadratmeter och 24 byggnader inklusive slakthallar, marknadshallar, administrationslokaler, bostäder och restaurang.

Fasaderna är i gulbrunt tegel med murade mönster och inslag av ljusa putspartier och natursten. Huvudbyggnaden har en kalkstensportal med dekor i form av stadens vapen och ett djurhuvud. Karaktäristiskt för området är det 23 meter höga vattentornet och den närliggande 40 meter höga skorstenen som hörde till områdets ångpanne- och maskinhus.

Anläggningen var i bruk som slakthus fram till 1968. Därefter har annan typ av kötthantering tagit över. I dag finns både kontor och lokaler för livsmedelsindustri i slakthusområdet.