Hoppa till innehållet
17 november, 2015

Malmska valen 150 år

Torsdagen den 29 oktober är det exakt 150 år sedan Malmska valen strandande i Askimsviken. Detta uppmärksammar Göteborgs Naturhistoriska Museum med ett jubileumsprogram. Bland annat kan du träffa personerna bakom Malmska valen-appen, höra historien om hur den hamnade på museet och så är gapet öppet för den som vill känna på hur det är att befinna sig inne i en val.

Den 29 oktober 1865 hittades en strandad blåval i Askimsviken vid Näset. Trots att det var en ung, ännu inte fullvuxen val, var den ändå över 16 meter lång och vägde 25 ton. Folk från trakten rodde ut och dödade den och 1 november köpte James Dickson valen för 1 500 riksdaler silvermynt och skänkte den till Göteborgs Museum i Ostindiska huset. Att transportera dit kroppen var dock inte det lättaste. Med hjälp av pråmar och ångbåtar fick den först dras loss från grundet och sedan bogseras till Lindholmens mekaniska verkstads upphalningsbädd. Där togs den om hand av August Wilhelm Malm, intendent vid museets zoologiska avdelning, och konservatorn A J Malmgren innan den transporterades vidare till museet. Skelettet togs ur och ersattes med en träställning som valskinnet nitades fast på. Inuti den nya ”kroppen” inreddes en liten salong med bänkar. Gapet förseddes med gångjärnskonstruktion för att fungera som ingång. 

Första gången valen visades upp var i det då nybyggda Tull- och Packhuset (idag Stora Tullhuset) 1866. Senare skickades den ut på uppvisningsturné till bland annat Stockholm och Tyskland.

Göteborgs Naturhistoriska Museums byggnad i Slottsskogen invigdes i samband med Världsutställningen 1923 och där fick Malmska valen en specialbyggd sal. Idag är valen bara öppen vid speciella tillfällen, till exempel riksdagsVALET, VALborgsmässoafton och i år under jubileumsveckan. Med hjälp av Malmska valen-appen kan du följa Malmska valens resa från Stadsmuseet till Naturhistoriska museet i Slottsskogen.