Sockerbruket 22, Majorna

Söker du efter en lokal för öppen verksamhet? Nu finns en ledig lokal på 339 kvm i Sockerbruket i Majorna.

Typ av lokal:

Butik
Industri/Verkstad
Kontor

Byggår:

1810

Hiss:

JA

Adress:

Sockerbruket 22
414 51 Göteborg

Ladda ner

Planlösning

Storlek

339 m2

Våningsplan: 0 av 0

Fastighetsbeteckning:

Majorna 140:22

Utförande

Planlösning: Lokalen är på 339 kvm, ligger i markplan och har öppen planlösning. Kontakta gärna oss för visning och mer information!

Beskrivning:
Området Klippan har varit en betydelsefull plats genom historien, främst genom sitt geografiska läge. Det har varit en viktig knutpunkt för handeln sedan 1400-talet, långt före staden Göteborg bildades, och här låg också Gamla Älvsborgs fästning.

Sockerbruket byggdes här 1810 och drevs av Abraham Robert Lorent. Några år senare lät han även bygga ett porterbryggeri i området, men på grund av det instabila ekonomiska läget i Europa gick affärerna trögt och 1836 såldes hela den Lorentska bruksrörelsen på auktion. Köpare var David Carnegie Jr och han fick snart fart på de tidigare förlusttyngda verksamheterna.

Porterbruket var länge det enda i Sverige och hade därmed en monopolställning. Runt 1850 var cirka 300 personer anställda av Carnegiebruken och runt dem växte det fram ett helt samhälle. David Carnegie hade sociala och religiösa ambitioner och lät bland annat bygga bostäder, skola, kooperativ handelsbod, bank och eget kapell till sina anställda.

I dag används Sockerbrukets lokaler till ateljéer, kontor, hantverk och industri. I porterbryggeriets lokaler finns nu hotellverksamhet.

Omgivning

Omgivning/natur: Sockerbruket ligger i området Klippan i stadsdelen Majorna. Här finns även Röda Sten konsthall och Klippans kulturreservat med byggnader från 1600-talet och framåt. Härifrån kan du blicka ut mot Göta Älv och Lindholmen.

Närservice: Det finns flera restauranger och caféer i Klippan. På promenadavstånd ligger även Jaegerdorffsplatsen, Ostindiegatan och Mariaplan med butiker och restauranger.

Kommunikationer: Närmaste spårvagnshållplats är Vagnhallen Majorna. I området finns också Klippans färjeläge där du kan ta Älvsnabben över till Hisingen och vidare till Lilla Bommen. Det går bra att ta sig med bil till Sockerbruket och det finns gott om parkeringsmöjligheter. I anslutning till området ligger även Oscarsleden och Älvsborgsbron.