Sockerbruket 11, Majorna

Nu finns en ledig lokal i Sockerbruket för en restaurangverksamhet.

Typ av lokal:

Övrigt

Byggår:

1810

Adress:

Sockerbruket 11
414 51 Göteborg

Storlek

178 m2

Våningsplan: 0 av 0

Fastighetsbeteckning:

Majorna 140:22

Dokument

Ritning 1.pdf

Ritning 2.pdf

Utförande

Planlösning: Lokalen är 178 kvm. Den ligger i markplan med egen entré. I lokalen får max 150 personer vistas. Här finns två större rum, pentry och entresolplan. Det finns möjlighet till kök och annan anpassning av lokalen. Den är delvis tillgänglighetsanpassad. Kontakta gärna oss för visning och mer information!

Beskrivning:
Området Klippan har varit en betydelsefull plats genom historien, främst genom sitt geografiska läge. Det har varit en viktig knutpunkt för handeln sedan 1400-talet, långt före staden Göteborg bildades, och här låg också Gamla Älvsborgs fästning.

Sockerbruket byggdes här 1810 och drevs av Abraham Robert Lorent. Några år senare lät han även bygga ett porterbryggeri i området, men på grund av det instabila ekonomiska läget i Europa gick affärerna trögt och 1836 såldes hela den Lorentska bruksrörelsen på auktion. Köpare var David Carnegie Jr och han fick snart fart på de tidigare förlusttyngda verksamheterna.

Porterbruket var länge det enda i Sverige och hade därmed en monopolställning. Runt 1850 var cirka 300 personer anställda av Carnegiebruken och runt dem växte det fram ett helt samhälle. David Carnegie hade sociala och religiösa ambitioner och lät bland annat bygga bostäder, skola, kooperativ handelsbod, bank och eget kapell till sina anställda.

I dag används Sockerbrukets lokaler till ateljéer, kontor, hantverk och industri. I porterbryggeriets lokaler finns nu hotellverksamhet.

Omgivning

Omgivning/natur: Sockerbruket ligger i området Klippan i stadsdelen Majorna. Här finns även Röda Sten konsthall och Klippans kulturreservat med byggnader från 1600-talet och framåt. Härifrån kan du blicka ut mot Göta Älv och Lindholmen.

Närservice: Det finns flera restauranger och caféer i Klippan. På promenadavstånd ligger även Jaegerdorffsplatsen, Ostindiegatan och Mariaplan med butiker och restauranger.

Kommunikationer: Närmaste spårvagnshållplats är Vagnhallen Majorna. I området finns också Klippans färjeläge där du kan ta Älvsnabben över till Hisingen och vidare till Lilla Bommen. Det går bra att ta sig med bil till Sockerbruket och det finns gott om parkeringsmöjligheter. I anslutning till området ligger även Oscarsleden och Älvsborgsbron.