Klippan 6, Majorna-Klippan

Ljus och luftig kontorslokal på 214 kvm i en unik miljö vid Klippan.

Typ av lokal:

Kontor

Byggår:

1792

Adress:

Klippan 6
414 51 Göteborg

Storlek

214 m2

Våningsplan: 1 av 1

Fastighetsbeteckning:

Majorna 720:340

Våningsplan: 1 av 1

Dokument

Planlösning Klippan 6.docx

Utförande

Planlösning: Ljus och luftig kontorslokal på 214 kvm.

Beskrivning:
Nu finns en ledig kontorslokal i en vacker fastighet i anslutning till vattnet vid Klippan. Lokalen ligger i en vacker träbyggnad med anor från det Ostindiska kompaniet. Tveka inte att kontakta oss för en visning.

Området Klippan har varit en betydelsefull plats genom historien, främst genom sitt geografiska läge. Det har varit en viktig knutpunkt för handeln sedan 1400-talet, långt före staden Göteborg bildades. Här låg också Gamla Älvsborgs fästning. Namnet Klippan är troligen en förkortning av Skinnareklippan, det berg som är en del av hamnplatsen.

1792 uppfördes ett Corps de logie åt Ostindiska kompaniet. Huset fungerade ursprungligen som kontor och var målat i vit oljefärg. I bottenvåningen låg fyra rum med varsin kakelugn, magasin, förstuga och en välvd källare med järndörr. På andra våningen fanns åtta boningsrum med varsin kakelugn, kök och en förstuga.

Runt 1850 gjordes magasinen om till boningsrum och en av ingångarna på den norra sidan sattes igen. Sedan dess har huset haft hyresgäster som Sjöfartsverket och skulptören Märta Taube-Ivarsson, syster till Evert Taube.

När Klippans Kulturreservat bildades 1965 blev Corps de logiet den första byggnaden som restaurerades. Källaren är bevarad i ursprungligt skick och det finns kvar flera upphängningskrokar i taket. Här på adressen Klippan 6 finns numera Klippans Båtmansstation, som tidigare hade sin verksamhet mitt emot i Sjömagasinet.

Omgivning

Omgivning/natur: Området Klippan ligger i stadsdelen Majorna. Här finns även Röda Sten konsthall och Sockerbruket med byggnader från 1800-talet och framåt. Härifrån kan du blicka ut mot Göta Älv och Lindholmen.

Närservice: Det finns flera restauranger och caféer i Klippan. På promenadavstånd ligger även Jaegerdorffsplatsen, Ostindiegatan och Mariaplan med butiker och restauranger.

Kommunikationer: Närmaste spårvagnshållplats är Vagnhallen Majorna. I området finns också Klippans färjeläge där du kan ta Älvsnabben över till Hisingen och vidare till Lilla Bommen. Det går bra att ta sig med bil till Klippan och det finns gott om parkeringsmöjligheter. I anslutning till området ligger även Oscarsleden och Älvsborgsbron.