Heurlins plats 1, Lagerhuset

Söker du efter en kontorslokal i centrala Göteborg? Nu finns en ledig lokal i anrika Lagerhuset.

Typ av lokal:

Kontor

Byggår:

1921

Hiss:

JA

Adress:

Heurlins plats 1
413 01 Göteborg

Storlek

58 m2

Fastighetsbeteckning:

Masthugget 32:2

Utförande

Planlösning: Kontorslokalen är på 58 kvm och ligger på andra våningen. Den har stora fönster och består av två rum med kök och toalett. Huset har hiss. Kontakta gärna oss för visning och mer information!

Beskrivning:
Lagerhuset stod färdigt 1921 som det första frilagret i landet. Arkitekt var Karl Samuelsson. Det var en tullfri byggnad där importerade varor lossades direkt från båtarna. Först när varorna lämnades ut på andra sidan huset räknades de som inkomna i Sverige. Verksamheten blev dock kortlivad; när Frihamnen tillkom 1922 förlorade frilagret sin betydelse och blev en vanlig lagerlokal. Länge användes det för lagring av mejerivaror. Frilagret kallades därför Ostlagret i folkmun, vilket lever kvar än i dag. Osthanteringen fortsatte till 1964, då Arla tog över verksamheten och flyttade den till Kallebäck.

2012 invigdes ett nytt kulturhus för unga i huset och ett år senare invigdes Litteraturhuset Göteborg som drivs av Stadsbiblioteket. Det är tänkt som en mötesplats med författarsamtal, skrivcirklar, debatter och diskussioner kring litteratur.
I Lagerhuset finns en blandning av bokförlag, arkitektkontor, restaurang och kulturverksamheter.

Omgivning

Omgivning/natur: Lagerhuset ligger på Heurlins Plats mellan Järntorget och Esperantoplatsen. Från lokalen har du utsikt mot Rosenlund, Skeppsbron och Göta Älv.

Närservice: I huset finns både café och restaurang. I närheten finns även områdena Kungshöjd, Rosenlund, Järntorget, Haga och Linnéstaden med ett stort utbud av butiker, caféer, restauranger och annan service.

Kommunikationer: Närmsta spårvagnshållplats är knutpunkten Järntorget. Här rullar spårvagnarna 1, 3, 6, 9 och 11 samt bussarna 60, 90, 91, Rosa express och Röd express. Parkering finns utanför Lagerhuset.