Långläsning

Här bjuder vi på läsvärda reportage om när elektriciteten kom till Göteborg, ikoniska hus som blev sågade av sin samtid och den anrika stadsdelen Västra Nordstan som återigen bubblar av liv. Du kan även läsa om Jubileumsutställningen 1923 och husen som har överlevt genom att flyttas till en ny plats.

Varde ljus! – när elektriciteten kom till Göteborg

Följ med på en resa tillbaka till en tid utan datorer, smartphones, tv och radio. En resa som utgår från stadens fastigheter och rör sig mellan fyra av Higabs historiska adresser i Göteborg. Vi berättar om hur allt började i Trädgårdsföreningen, den första glödlampan som tändes i en skolbyggnad i Vasastan, palatset som blev den första bostaden med ström och det lilla huset vid Gamla Ullevi som rymmer hela stadens elhistoria.

Från utskälld till ikon

Konstmuseet är ett hastverk som inte är värdigt Avenyn. Feskekôrka ser vanskapt ut. Rådhuset är en avskyvärd funkislåda. Så kunde det låta i tidningar och bland göteborgare efter att husen hade byggts. Numera är de några av stadens mest hyllade landmärken.

I serien ”Göteborgs skamfläckar” får du läsa om tre historiska byggnader som var hårt kritiserade av sin samtid men som med tiden har omvärderats, hyllats och fått ikonstatus. Vi djupdyker i 100 år gamla pressarkiv och bjuder på bilder genom tiderna.

Göteborgsmonumenten och doldisen som har fyllt 100 år

1923 var året då Göteborg spände bågen hårdare än någonsin tidigare. Den påkostade Jubileumsutställningen lockade 4,2 miljoner besökare och runt om i staden invigdes hus och platser som än idag är synonyma med Göteborg. Här berättar vi historien om tre storslagna byggnader och en doldis som 2023 fyllde 100 år.

Göteborgshusen som överlevde genom att flyttas

Sverige har en lång tradition av att flytta hus. Så tidigt som på 1100-talet hände det att man flyttade hela byar och städer. Också i Higabs bestånd finns hus som har bytt plats både en och två gånger. Allt från gamla torp till ståtliga villor och ett lusthus där författaren Viktor Rydberg lär ha skrivit några av sina mästerverk.

Västra Nordstan – stadsdelen som har blivit en snackis

För hundra år sedan var Västra Nordstan stadens mittpunkt. Här fanns restauranger, hotell, butiker och Göteborgs största dagstidning. Sedan tystnade sorlet och stadsdelen började falla i glömska. Nu bubblar det återigen i Västra Nordstan.

Gata längs de gula stenbyggnaderna Kronhusbodarna där människor passerar.