Hoppa till innehållet
10 oktober, 2017

Kulturnatta i Kronhuset

I samband med Kulturnatta den 13 oktober kommer Higab öppna upp portarna till Kronhuset, ett av Göteborgs äldsta hus. Ta chansen och upptäck byggnadens orörda vindsvåningar, prova på danser från förr och kolla på modevisningar från gångna tider.

Historien om Kronhuset startade 1640 när krigskollegiet i Stockholm tog beslut om att bygga ett ”tyghus”, ett lagerhus för kanoner, fordon, uniformer och annan militär utrustning. Den nya staden Göteborg skulle nämligen säkra området vid älvmynningen och hålla en viktig handelsväg öppen.

Det sex våningar höga tegelhuset byggdes mellan åren 1642-1654. 1660 hamnade det nybyggda huset i fokus när kung Karl X kallade ständerna till riksdag i Kronhuset. Efter mötet blev kungen hastigt sjuk och dog efter några veckor i Torstensonska palatset på Södra Hamngatan, nuvarande Länsresidenset. Hans fyraårige son utropades till ny kung i Kronhuset den 1 mars 1660 och blev Karl XI.

Sedan dess har Kronhuset haft en rad olika funktioner. Mellan 1670- och 1890-talen fungerade rikssalen som kyrka för garnisonen och 1929 övertog Göteborgs Stad Kronhuset från staten och använde det som magasin för Göteborgs museum. I dag hyrs hela Kronhuset av Göteborg Wind Orchestra och rikssalen används som konsertsal.

Kronhuset lyser upp i mörkret. Människor i rörelse framför huset.

På Kulturnatta den 13 oktober är man välkommen att besöka det anrika huset. Förutom att ta del av de orörda vindsvåningarna kan du prova på danser från förr, kolla på tidsenliga modevisningar och titta på kortfilmer från Göteborgs historia. Dessutom kommer det finnas en historisk bar med möjlighet att köpa enklare mat och Karolineröl.

Kulturnatta i Kronhuset genomförs av Higab i samarbete med Göteborgs kulturhistoriska ekonomiska förening.

Om Kulturnatta!

Fler nyheter!