Hoppa till innehållet
17 november, 2017

Kulturhuset i Bergsjön vinnare i internationell arkitekttävling

Tidigare i år utsågs Kulturkorgen, gestaltningen av det kommande kulturhuset i Bergsjön, till ett av finalbidragen i kategorin ”Future projects, cultural” på World Architecture Festival i Berlin. Nu står det klart att man segrade.

Visionsbild av utsidan av Kulturhuset Bergsjön. Byggnaden är upplyst med människor framför.

Under den årliga World Architecture Festival möts arkitekter från hela jordklotet för att utbyta idéer med varandra, inspireras, berätta om projekt och tävla i olika kategorier. Kulturhuset i Bergsjön, som är ritat av Sweco Architects, deltog i år i kategorin ”Future projects, cultural” tillsammans med 15 andra bidrag. I går blev det klart att gestaltningen av kulturhuset vann tävlingen. Margareta Diedrichs och Cecilia Rossing på Sweco Architects var på plats i Berlin och tog emot priset.

Beslutet att bygga ett nytt kulturhus vid Rymdtorget i Bergsjön togs av kommunfullmäktige 2013. Projektet drivs gemensamt av stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg och Higab. I april i år avgjordes arkitekttävlingen om utformningen av Göteborgs nya kulturhus, där Sweco Architects vann med sitt förslag Kulturkorgen. Juryns motivering löd så här:

”Kulturkorgen tar ett starkt rumsligt grepp om platsen och omgivningen med en egen identitet i uttrycket som genomsyrar förslagets alla delar. Byggnaden uppfattas som inbjudande och tillåtande med ett lekfullt anslag och bedöms tillsammans med torget kunna ge Bergsjön och Rymdtorget ett mervärde och verka som en samlande mötesplats. Förslaget övertygar i sitt engagemang och förståelse för platsen”.

Byggstart för det nya kulturhuset är beräknat till 2018.

Information om tävlingen!

Information om Kulturhuset Bergsjön!

Fler nyheter!