Hoppa till innehållet
26 januari, 2018

Konståkning i världsklass i Frölundaborg

I helgen avgörs den internationella tävlingen i synkroniserad konståkning, Leon Lurje Trophy, i Frölundaborg. Totalt 800 åkare från åtta länder kommer att inta arenan i glittrande dräkter.

Synkroniserad konståkning kom till Sverige i mitten av 80-talet och är den yngsta genren i konståkningsfamiljen. De första officiella världsmästerskapen arrangerades först 2000, där svenska Team Surprise segrade. Sporten går ut på omkring 16 skridskoåkare ska åka i hög fart och så samspelt som möjligt i harmoni med musik och i olika formationer, linjer, hjul och block.

I helgen är det dags för den internationella tävlingen Leon Lurje Trophy som arrangeras för elfte gången i ordningen. Tävlingen avgörs i Frölundaborg och det är totalt 32 lag från åtta länder på ungdoms- och seniornivå som gör upp om platserna. Med i tävlingen finns flera internationella seniorlag som alla jagar sina respektive länders platser till VM i synkroniserad konståkning i Stockholm den 6–7 april 2018.

Utanför Frölundaborg under matchdag

Det var på 1960-talet som idén om att bygga en inomhusrink för ishockey i Göteborg började diskuteras på allvar. Men på grund av den ekonomiska situationen och läget på arbetsmarknaden blev det stopp för dessa planer. Det slutade med att hockeyfolket själva tog tag i saken och satte igång en stor insamlingskampanj i samarbete med Göteborgs Sparbank. Kampanjen slog väl ut och man lyckades samla ihop över fyra miljoner kronor. Den 12 september 1967 invigdes Frölundaborg och Göteborg hade nu fått sin första inomhusarena för ishockey.

Fler nyheter!