Hoppa till innehållet
17 november, 2016

Jul i Remfabriken

I år blir det mycket julstämning i Göteborgs Remfabriks gamla lokaler i Gårda. Förutom den traditionella julmarknaden blir det julkonsert med kören Rabalder.

Redan nu till helgen kan du tjuvstarta julen med julmarknad i de gamla industrilokalerna. Slöjd i alla former, hembakat och hemodlat utlovas. 3-4 december blir det sedan julkonsert med den sceniska kören Rabalder. En trailer för konserten hittar du på Rabalders hemsida korenrabalder.se.

Göteborgs Remfabrik grundades 1891. Den första fabriken var i trä och mötte samma öde som många andra träbyggnader i Göteborg gjort genom historien – den brann ner i maj år 1900. Fabriksledningen beslutade snabbt att bygga en ny fabriksbyggnad i tegel på samma plats och den stod klar redan ett år senare. Huvudbyggnaden var i tre våningar och vid ena gaveln byggde man en lägre byggnad för ångmaskinen. Det fanns också enklare byggnader i trä för avträden, förråd med mera. Produktionen bestod av olika driv- och transportremmar av bland annat bomull, cellull och hampa. En förutsättning för verksamheten var systemet med central remdrift, som överförde kraften från ångmaskinen till de olika fabriksmaskinerna.

161117_remfabriken_1

1914 ersattes ångmaskinen med elmotorer, men det gamla transmissionssystemet behölls. Ytterligare moderniseringar som vattentoaletter och lysrör fick vänta till 1940-talet och efter det har det inte gjorts några större förändringar i lokalerna.

1977 upphörde verksamheten. Personalen stängde av maskinerna och gick hem och fabriken blev stående precis som den var. Än idag står den ursprungliga maskinparken kvar. På översta våningen ligger varpsalen med tvinnmaskiner, varpor och bomställningar och på andra våningen och bottenvåningen står vävstolar i rader. 1984 blev Remfabriken byggnadsminne. Higab äger och förvaltar byggnaden sedan 1991.

161117_remfabriken_2

Fabriken är idag ett levande arbetslivsmuseum som drivs av Föreningen Göteborgs Remfabrik. De erbjuder regelbundet guidade visningar, där man bland annat demonstrerar några av de gamla maskinerna som fortfarande fungerar. För mer information se deras webbplats remfabriken.se.

Fler nyheter från Higab