Hoppa till innehållet
4 december, 2018

Julstämning i Remfabriken

Den 8 och 9 december väcks Remfabriken till liv när kören Rabalder kommer på besök. 31 år efter att fabriken i Gårda stängde kommer rytmen av maskinerna och fabriksarbetarnas röster åter att höras.

Under de senaste åren har kören Rabalder gjort sig kända i Göteborg genom sina sceniska produktioner som har spelats på stadens teaterscener. Helgen den 8–9 december kommer de till Remfabriken på Åvägen 17 för att sprida julstämning och väcka liv i fabrikens rika historia.

Kören, med sina 30 sångare, kommer att ge föreställningar vid 16.00 och 18.30 den 8 och 9 december. Biljetter till föreställningarna!

Utanför entrén och planket till Remfabriken

Göteborgs Remfabrik grundades 1891. Den första fabriken var i trä och mötte samma öde som många andra träbyggnader i Göteborg gjort genom historien – den brann ner år 1900. Fabriksledningen beslutade snabbt att bygga en ny fabriksbyggnad i tegel på samma plats och den stod klar redan ett år senare. Efter 1930-talet har knappt några förändringar gjorts i fabriken och magasinet, utöver en ommålning och installation av vattentoaletter.

Verksamheten i Remfabriken lades ner 1977, och sedan dess är byggnaden arbetslivsmuseum. Interiörerna är välbevarade med maskinuppsättningar och kontor från 1900-talets början. 1984 förklarades Remfabriken som byggnadsminne. Än i dag tillverkas remmar, om än i liten skala och endast för att visa hur maskinerna fungerar.

Remfabrikens historia!

Fler nyheter!