Hoppa till innehållet
21 april, 2017

Inspelning av Astrid Lindgren-film på Götamässen

Nu pågår det inspelning av filmen Unga Astrid på Götamässen i Kviberg. Platsen har tidigare använts för inspelning av filmerna Tom of Finland och Borg vs. McEnroe.

Göteborgs Stad och Higab får emellanåt förfrågningar från filmbolag som vill använda något av våra hus till filminspelningar. Tidigare exempel är Square av Ruben Östlund som haft Wernerska Villan som inspelningsplats och Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg som spelades in i Dicksonska Palatset.

När det spelas in filmer i kulturhistoriska miljöer finns det mycket att tänka på. Därför arbetar Higab alltid efter tydliga riktlinjer och har exempelvis en konservator på plats för att säkerhetsställa att inga skador uppkommer.

I slutet av april besöker produktionsteamet till filmen Unga Astrid ett annat av Higabs hus, Götamässen – Kviberg. Filmen är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens liv och har premiär 2018. Huvudrollen som Astrid Lindgren görs av Alba August och i andra roller syns Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen och Björn Gustafsson. Förutom i Göteborg spelas filmen in i bland annat Kungälv, Lilla Edet, Borås, Stockholm, Berlin och Altenburg.

Byggställning utanför det röda trähuset Götamässen i Kviberg.

Götamässen byggdes 1912 och tillhör den östra flygeln av Kvibergs kasernområde. Exteriören har ändrats efterhand genom tillbyggnad, inbyggnad av verandan och fönster- och dörrbyten. 1994 upphörde området att vara militärförläggning.