Hoppa till innehållet
25 januari, 2018

Idrottsmuseet inviger ny utställning

Lördag den 27 januari invigs Idrottsmuseets utställning Nordiska spelen – föregångare till de olympiska vinterspelen? Programmet bjuder bland annat på föreläsningar och intervjuer med OS-deltagare från 1956 till i dag.

Det var i slutet av 1890-talet som idén till Nordiska spelen uppkom. Personen bakom var professor Johan Widmark och mästerskapet utformades sedan av idrottsledaren Viktor Balck och Centralföreningen för Idrottens Främjande. Vid de första Nordiska spelen 1901 beslutades att tävlingarna skulle hållas vartannat år, växelvis i Sverige och Norge. Men efter Unionsupplösningen 1905 kom alla tävlingar att hållas i Sverige. Nordiska Spelen arrangerades fram till 1926 och förutom traditionella vinteridrotter tävlade länderna bland annat i sparkstötting och skridskosegling.

Den 27 januari inviger Idrottsmuseet på Kvibergs Kaserner en utställning om Nordiska spelen och dagen till ära bjuder man in både föreläsare och olympier från 1956 till i dag. Några av profilerna som finns på plats är Lars-Eric Lundvall som spelade i ishockeylandslaget OS 1956, 1960 och 1964, Kjell Bäckman som tog brons i skridskor 1960 och Björn Fohlin, presschef i Sveriges Olympiska Kommitté. Utställningen pågår mellan 27 januari och 29 september.

Röda tegelbyggnader på övre kaserngården i Kviberg

Kvibergs Kaserner byggdes mellan 1892-1895 och merparten av byggnaderna på området uppfördes under denna period. Arkitekt Erik Josephsson stod bakom planeringen och utformningen av byggnaderna. Uppförandet av det nya området innebar att Göta Artilleriregemente kunde flytta från sin dåvarande anläggning på Kaserntorget. På den tiden var kasernområdet på Kviberg det största i sitt slag i Sverige. Kvibergs Kaserner är i dag byggnadsminnesförklarat.

Information om Idrottsmuseet!

Fler nyheter!