Hoppa till innehållet
24 maj, 2016

Higabs hus i GP-serie

”Göteborgs historia sedd genom husen” heter en artikelserie av Göteborgs-Postens arkitekturskribent Ola Nylander. Serien tar avstamp i grundandet 1621 och flera av Higabs hus är med och berättar stadens historia.

Med utgångspunkt i husen har vi hittills fått följa Göteborgs historia från det befästa 1600-talet till det fredligare 1700-talet då vi blev en handelsstad på allvar. Residenset – Torstensonska Palatset som ägs av Statens Fastighetsverk – brukar räknas som Göteborgs äldsta hus då det stod klart 1650. För Kronhuset ett stenkast därifrån togs visserligen första spadtaget tidigare, men bygget drog ut på tiden så att det var färdigt först 1654. Radheska huset på Norra Hamngatan 8-10 och Rådhuset är andra exempel på 1600-talshus som fortfarande står kvar.

När vi kommer in på 1700-talet dyker fler av Higabs hus upp. Göteborg växte och fick en viktig roll som handelsstad, inte minst genom Ostindiska Kompaniet. Göteborgs stadsmuseum huserar idag i dess gamla kontorslokaler och ute vid Klippan finns ännu fler byggnader som är förknippade med kompaniet: Sjömagasinet, Ankarsmedjan, med flera.

Gathenhielmska Huset, Kallebäcks Källa och Sahlgrenska Huset är andra 1700-talsbyggnader som nämns i texten som är en spännande genomgång av både stadens historia och arkitektur.

Gathenhielmska huset, Sahlgrenska huset, Ostindiska Huset och Rådhuset (klicka för större bild).

Gathenhielmska huset, Sahlgrenska huset, Ostindiska Huset och Rådhuset (klicka för större bild).

Artikel 1: Här hittar du 1600-talsgöteborg

Artikel 2: Det var på 1700-talet som Göteborg blev en storstad

Fler nyheter från Higab