Hoppa till innehållet
30 augusti, 2017

Hagabadet firar 20 år

Nu är det 20 år sedan Hagabadet slog upp portarna på Södra Allégatan. Det firas den 1 september med temaklasser, festklädd personal, badande gäster och överraskningar.

Entrén till det gula tegelhuset Hagabadet.

När Hagabadet öppnade 1876 hette det Renströmska Bad- och tvättinrättningen. På den tiden var det för dyrt för vanligt folk att besöka badhusen i Göteborg, men med hjälp av medel ur Sven Renströms Donationsfond kunde man bygga man det första folkbadhuset vid Södra Allégatan i Haga.

1903 eldhärjades badhuset och hela mittpartiet brann ner. Huset byggdes därefter upp igen efter ritningar av Wilhelm Klemming och stod färdigt 1906, då med samma jugendstil som Centralbadet i Stockholm.

1956 stod det moderna Valhallabadet färdigt, vilket gjorde att det gamla badet i Haga stängde. Istället fick teatergrupper och mindre verksamheter hyra in sig i huset. 1996 påbörjades en genomgripande renovering och upprustning av badhuset.

Sommaren 1997 öppnade huset igen, nu med namnet Hagabadet. Den gamla jugendinredningen var restaurerad, man hade återställt och rekonstruerat målningarna och i entrén mot Haga Östergata återspeglades 1870-talet i färg och dekor. Samma år blev huset byggnadsminne.

Nu är det alltså 20 år sedan badhuset återinvigdes som Hagabadet och det vill personalen fira tillsammans med medlemmar och spagäster. Fredag den 1 september hälsas besökare välkomna till Södra Allégatan 3.

Fler nyheter!