Hoppa till innehållet
27 juni, 2017

Guidade visningar av Kronhuset

Snart får du chansen att vandra runt i vanligtvis stängda rum, som i stort sett ser likadana ut nu som på 1600-talet. Under juli och augusti kommer det anordnas guidade visningar av Kronhuset.

Vind i Kronhuset.

Historien om Kronhuset startade 1640 när krigskollegiet i Stockholm tog beslut om att bygga ett ”tyghus”, ett lagerhus för kanoner, fordon, uniformer och annan militär utrustning. Den nya staden Göteborg skulle nämligen säkra området vid älvmynningen och hålla en viktig handelsväg öppen.

Mellan åren 1642-1654 byggde man det sex våningar höga tegelhuset. 1660 hamnade det nybyggda huset i fokus när kung Karl X kallade ständerna till riksdag i Kronhuset. Efter mötet blev kungen hastigt sjuk och dog efter några veckor i Torstensonska palatset på Södra Hamngatan, nuvarande Länsresidenset. Hans fyraårige son utropades till ny kung i Kronhuset den 1 mars 1660 och blev Karl XI.

Sedan dess har Kronhuset haft en rad olika funktioner. Mellan 1670- och 1890-talen fungerade rikssalen som kyrka för garnisonen och 1929 övertog Göteborgs Stad Kronhuset från staten och använde det som magasin för Göteborgs museum. I dag hyrs hela Kronhuset av Göteborg Wind Orchestra och rikssalen används som konsertsal.

För den som är nyfiken på att uppleva Kronhusets historia finns det möjlighet att gå med på guidade visningar mellan 9 juli och 15 augusti.

De guidade visningarna är en produktion av Swepiration, Göteborgs Kulturhistoriska Ek. Förening och Göteborg Wind Orchestra.

Biljetter!

Fler nyheter!