Hoppa till innehållet
4 september, 2017

Göteborgs konstsamling visas upp på Stadsbiblioteket

Göteborgs konstsamling fyller 70 år. Det firas med utställningen ”Ut med konsten!” på Stadsbiblioteket.

Människor i rörelse framför Stadsbiblioteket.

För varje år växer stadens samling av konstverk för offentliga rum. Den årliga budgeten för att köpa in nya konstverk ligger på 800 000 kronor och inköpen sker genom att två konstnärer under ett år får i uppdrag att regelbundet besöka stadens utställningar och fungera som inköpsrådgivare. Syftet med samlingen är att den ska ge en bred bild av konstscenen i Göteborg.

Den består i dag av runt 9 000 konstverk som är utplacerade i offentliga rum som kommunala arbetsplatser, skolor, äldreboenden och väntrum. Nu fyller konstsamlingen 70 år och det firas med utställningen ”Ut med konsten!” på Stadsbiblioteket. Från den 6 till 20 september kommer man att visa 70 utvalda konstverk som ska spegla samlingens 70 år. Samtidigt lanseras en gratis publikation där skribenter och poeter reflekterar kring ett konstverk ur samlingen. Den kommer att finnas i begränsat antal, närmare bestämt 2 000. Den 7 september arrangeras även en föreläsning med Kristoffer Arvidsson, forskningsledare vid Göteborgs konstmuseum, som berättar om konsten i Göteborg under de senaste 70 åren.

Utställningen ”Ut med konsten!” invigs på Stadsbiblioteket den 6 september klockan 14 av Kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova.

Om utställningen!

Fler nyheter!