Hoppa till innehållet
13 mars, 2018

Göteborgs konstmuseum kan bli årets museum

Göteborgs konstmuseum har nominerats till Årets museum 2018. I motiveringen skriver man bland annat att ”genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis”.

Göteborgs konstmuseum är upplyst under kvällstid

Nu står det klart att The Glass Factory i Boda, Skissernas museum i Lund och Göteborgs konstmuseum är nominerade till Årets museum 2018. Bakom priset står Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) och tillsammans med representanter från övriga kultursektorn utgör de juryn. I processen har man särskilt granskat förmågan att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet samt bedömt genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn i stort.

Göteborgs konstmuseum är nominerad med följande motivering: ”Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor”.

Vinnaren kommer att tillkännages under den första dagen av Museernas Vårmöte i Malmö den 17 april. Vandringspriset, en glasskulptur designad av Bertil Vallien, samt ett diplom delas ut av statssekreterare Per Olsson Fridh.

Fler nyheter!