Hoppa till innehållet
25 januari, 2017

Filmfestivalen firar 40 år

Fredagen den 27 januari drar Göteborg Film Festival igång för 40:e året i rad. På Stora Teatern, Akademin Valand och Göteborgs Konserthus, som är tre av Higabs hus, kommer det att hållas filmvisningar och seminarier. Sammanlagt blir det elva fullspäckade dagar med 457 filmer, 70 världspremiärer och ett brett utbud av seminarier, samtal och musik.

Det blir filmen om gayikonen Tom of Finland som inviger Göteborg Film Festival 2017. Den premiärvisas traditionsenligt på biograf Draken och jubileumåret till ära visas den samtidigt på 40 platser runt om i Västsverige. En av dessa platser är Stora Teatern. Under filmfestivalens elva dagar rullar det sammanlagt 30 filmer på deras vita duk, däribland Moonlight och Jackie, Jaques – havets härskare.

Snölandskap framför den vita stenbyggnaden Stora Teatern.

Akademin Valand, centrum för Göteborgs universitets utbildningar inom konst, film och fotografi, bjuder på ett brett program med flera tankväckande seminarier och samtal. Under rubriken Inför en ny filmpolitik fokuseras det dagligen på filmkulturella frågor och på temat Biografen som samhällsrum gästas de av olika personer som samtalar kring en dagsaktuell frågeställning. Dessutom får besökare möjlighet att träffa Valands filmstudenter och ta del av deras pågående arbeten och frågeställningar, samt titta på Anna Linders queer-produktion Spermahoran.

På Göteborgs Konserthus kommer man genomföra tre visningar av den svenska filmklassikern Körkarlen från 1921. Filmen, som ursprungligen är en roman av Selma Lagerlöf, kommer visas tillsammans med en live-orkester som spelar helt nykomponerad musik av Mats Larsson Gothe. Körkarlen har utsetts till den bästa svenska filmen någonsin i filmtidsskriften FLM:s kritikeromröstning och har hyllats till skyarna av både Ingmar Bergman och Charlie Chaplin.

Om programmet

Göteborgs Film Festival 2017
27 januari – 6 februari