Hoppa till innehållet
11 december, 2017

Göta Källare har fått ny hyresgäst

Sedan december är företaget Precisely nya hyresgäster i den anrika byggnaden Göta Källare. Deras verksamhet bygger på en digital plattform som automatiserar avtalshantering.

Den 1 december flyttade Precisely in som ny hyresgäst i Göta Källare. Företaget startade 2014 och hjälper större bolag att effektivisera och få kontroll på sina avtal digitalt. Själva verksamheten bygger på en AI-driven digital plattform som automatiserar avtalshantering, alltifrån skapande och signering till arkivering, analys och övervakning.

Utsidan av stenhuset Göta Källare.

1812 invigdes Göta Källare som ett värdshus med rum för resande. Det är Sveriges, och förmodligen Skandinaviens, första hus byggt för hotellverksamhet. Det byggdes i tre våningar med en altan på taket och innehöll på den tiden 56 rum, restaurang och biljardhall.

Huset såldes 1918 till SKF som under ett par år använde det som sitt huvudkontor. När Svenska Amerikalinjen köpte huset 1921 och åter drev det som hotell smyckades fasaden med Johan Axel Wetterlunds kvinnostatyer föreställande Sjöfarten, Åkerbruket, Handeln och Industrin. Hotellverksamheten i Göta Källare upphörde 1944, men huset lystrar fortfarande till namnet som än i dag pryder fasaden.

Husets ursprungliga utformning med en liten ljusgård är bevarad och trapphuset med den vita marmortrappan minner om hotelltiden. Fasadernas dekor är en kombination av tidigt 1800-tal och 1920-talets arkitekturideal.

Fler nyheter!