Hoppa till innehållet
16 mars, 2017

Gör en stadsvandring i konsten

Nu har du chansen att göra en konstnärlig vandring i det urbana landskapets olika skepnader. På lördag öppnar utställningen ”Stadslandskap – fragment, minnen, visioner” på Göteborgs konstmuseum.

Med utgångspunkt från ett 50-tal verk kommer besökare på Göteborgs konstmuseum att kunna göra en stadsvandring som pendlar mellan det poetiska, fantasifulla och det kusligt dystopiska. Det handlar om allt från rörliga bilder, installationer och skulpturer till målerier, grafik och fotografier.

Utställningen ”Stadslandskap – fragment, minnen, visioner” visar hur en stad aldrig har en bestämd form, utan är i kontinuerlig förändring och skapas kollektivt av de som lever eller befinner sig där genom vardagliga händelser. Det skildras i utställningen genom exempelvis Torsten Jovinges målningar av funktionalistiska byggnader, AKAY och Carolina Falkholts skildring av gatukonsten och graffittins subkultur, David Molanders suggestiva videoinstallation kring en bro i storstaden och Louise Nevelsons totempåle som är uppbyggd av träbitar upphittade på Manhattans gator.

”Stadslandskap – fragment, minnen, visioner” genomförs med stöd av Higab och har vernissage lördagen den 18 mars.

Rosa bild står parkerad vid träd.

Göteborgs konstmuseum uppfördes till Jubileumsutställningen 1923 och ritades av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson. Två år senare invigdes museet, då interiörerna färdigställts och samlingen hängts på plats. Byggnadens arkitektur är influerad av den romerska antiken och knyter an till svensk 20-talsklassicism.

Sedan invigningen 1925 har Göteborgs konstmuseum byggts ut vid två tillfällen. 1968 tillkom en flygel med utställningshall på östra sidan av den gamla byggnaden och den moderna samlingen på baksidan fick tre etager. I januari 1996 fick museet en ny entréhall och tillbyggnad som rymmer Hasselblad Center, museibutik och restaurang. Sedan dess finns också konstnären Pål Svenssons grindar i järn framför entrédörrarna.

Om utställningen!