Hoppa till innehållet
13 april, 2018

Fokus på vetenskap i Higabs hus

Den 16-27 april är det dags för den 22:a upplagan av Vetenskapsfestivalen i Göteborg. I år går man till botten med kollektivet och ställer sig frågor som varför vi följer strömmen och hur stora nätverk fungerar. Flera av programpunkterna kan du se i Higabs hus.

Sedan 1997 har internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg skapat en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Även i år erbjuder man tusentals timmar av vetenskap i olika former runt om i staden. Allt från föreläsningar, utställningar, workshops, debatter och quiz. Festivalen är öppen för allmänheten från den 17 till 22 april.

Här följer några tips på programpunkter i Higabs hus.

Folk i rörelse framför glasentrén till Pedagogen

Pedagogen – Sociala Huset (sal AK2 136)

Föreläsning: Kvinnopar i kvinnorörelsen i tidigt 1900-tal

Kvinnorörelsekvinnor levde ofta tillsammans, trots att homosexualitet var förbjuden. De livsberättelser som finns i brev, dagböcker och andra texter ger oss en tydlig bild även idag. Föreläsningen presenterar antologin Den kvinnliga tvåsamhetens frirum. Kvinnopar i kvinnorörelsen 1890-1960.

Onsdag 18 april, kl 17-18

 

Sjöfartsmuseet

Workshop: Korallforska på Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet Akvariet är medlemmar i Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier och arbetar för att rädda havet. Följ med till Akvariets forskningsavdelning och hjälp till att undersöka tropiska stenkoraller. Du får också vara med och föröka korallerna i våra akvarier.

Onsdag 18 april, kl 17.30-19.30

 

Entrén till Stadsbiblioteket med folk i rörelse

Stadsbiblioteket

Debatt/samtal: Mellan människa och maskin

Nästan allt på en människa går att byta ut. Men var går gränsen mellan människa och maskin? Kommer vi upphöra vara individer och istället uppgå i större nätverk? Diskussion om existentiella, etiska, tekniska, medicinska och säkerhetsmässiga aspekter av reservdelsmänniskan – då, nu och i framtiden.

Fredag 20 april, kl 13-14.30

 

Lagerhuset

Workshop: Forskarfika

Fika med en forskare och ställ frågor högt och lågt. Forskare inom allt från konst och filmvetenskap till molekylärbiologi, psykologi, Artificiell Intelligens och matematik deltar. Det bjuds på saft, kaffe och bulle. Samarbete mellan Göteborgs universitet och Folkuniversitet.

Lördag 21 april, kl 13-15

 

Utsidan av den blå byggnaden Observatoriet i Slotsskogen

Observatoriet

Föreläsning: Vi är folkbildare

Hur ser allmänhetens kunskaper om astronomi ut, och vad spelar det för roll om folk är ovetande om saker utanför vår atmosfär? Ett föredrag om behovet av astronomisk folkbildning, och om vad Slottsskogsobservatoriet gör för att sprida kunskap i ämnet.

Lördag 21 april, kl 16.30-17


Information om Vetenskapsfestivalen!

Fler nyheter!