Hoppa till innehållet
28 december, 2016

Fira nyår på Götaplatsen

När julmaten äntligen sjunkit undan är det dags att ta på sig nyårsstassen och fira in det nya året. Vill du göra det med andra göteborgare och besökare kan du ta dig till Götaplatsen där tolvslaget räknas ner med ljusshow, pompa och ståt.

2015 samlades över 17 000 personer på Götaplatsen på nyårskvällen. Även i år väntas många ha tagit sig dit när programmet startar klockan 23.40.

Julstaden 2013

Byggnaderna högst upp på Avenyn ger en vacker inramning till evenemanget. Götaplatsen anlades till jubileumsutställningen 1923 som uppmärksammade stadens 300-årsjubileum. De första byggnaderna var Göteborgs konstmuseum och Konsthallen som användes för utställningarna. Huvudarkitekter var Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke. Det var först 1925 som museiverksamheten flyttade in och Göteborgs konstmuseum blev officiellt invigt av prins Eugen.

1934 invigdes Göteborgs stadsteater och året därpå Konserthuset. Stadsteatern hade haft en lång resa innan byggnaden stod på plats. Redan 1918 donerade tio kulturintresserade göteborgare 100 000 kronor som grundplåt för att bygga en teater. I väntan på att projektet skulle bli verklighet tog man över driften av Lorensbergsteatern, men när huset på Götaplatsen stod klart flyttade teaterverksamheten dit. För ritningarna stod Carl Bergsten.

Konserthuset, som är internationellt berömt för sin fina akustik, finansierades också till stor del med donerade medel. Arkitekt blev Nils Einar Eriksson efter en arkitekttävling och huset räknas som ett utmärkt exempel på funktionalistisk arkitektur.

Se arkivbilder från Götaplatsen i vårt bildspel nedan.

[flowplayer id=”3320″]