Hoppa till innehållet
27 december, 2017

Fira nyår på Götaplatsen!

Ska du göra som tusentals göteborgare och fira in 2018 på Götaplatsen? Här räknas tolvslaget ner med pompa och ståt.

Traditionen med att fira in det nya året på Götaplatsen fortsätter. Årets konferencier är Emma Knyckare och för tredje året i rad har artisten Emil Jensen skrivit en nyårstext. På storbildsskärmen kommer en film visas där Bianca och Tiffany Kronlöf samt Thom Gisslén i Familjen Kaos tolkar texten.

Därefter räknar alla besökare tillsammans ned till tolvslaget och önskar varandra ett gott nytt år.

Färgglada strålkastare lyser upp Posiedon-statyn i mörkret. Runt om står en massa människor.

I förra veckan blev Stadsteatern, Konserthuset och Konsthallen byggnadsminnesförklarat. Det innebär att alla byggnader på Götaplatsen och de ursprungliga delarna av platsen nu är skyddade enligt särskilda regler.

Göteborgs konstmuseum och Konsthallen byggdes 1923 som en del av stadens 300-årsfirande. De utformades i en klassicistisk tegelarkitektur där konstmuseets fasad utmärker sig med sina sju höga valvbågar. Arkitekterna bakom byggnaderna var Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke. Stadsteatern, som ritades av Carl Bergsten, invigdes 1934 och är utformad i en unik blandning av art deco, 20-talsklassicism och modernism. Året efter stod det funktionalistiska Konserthuset klart. Arkitekten Nils Einar Eriksson beskrev det som ”en krabba i en rektangel”, där krabban är den stora konsertsalen med 1 247 platser. Akustiken i salen är så bra att Konserthuset än i dag anses hålla världsklass.

Information om nyårsfirandet!

Fler nyheter!