Hoppa till innehållet
29 september, 2016

Filminspelning i Wernerska Villan

I veckan gästades Wernerska Villan av ett filmteam. Det var en scen till den göteborgske regissören Ruben Östlunds senaste film Square som spelades in i det välbevarade 1880-talshuset.

Göteborgs Stad och Higab får då och då förfrågningar från filmbolag som vill hyra något av våra hus till filminspelningar. Tidigare har till exempel scener ur Känn ingen sorg och norska filmen Kongens nei spelats in på Dicksonska Palatset.

Det är mycket att tänka på när man skall spela in film i kulturhistoriska miljöer. Wernerska Villan är byggnadsminne och en känslig miljö och Higab arbetar därför efter tydliga riktlinjer. Exempelvis finns alltid konservator på plats för att säkerställa att inga skador uppkommer.

Filmen Square med den amerikanska Golden Globe-vinnaren Elisabeth Moss i huvudrollen går upp på biograferna under hösten 2017.

Förberedelser för filmning

Förberedelser för filmning

Wernerska Villan byggdes 1889 för grosshandlare Carl Wijk och hans hustru Emma Helena Röhss. Arkitekt var Adrian Crispin Peterson som ritade huset efter inspiration från villor i norra Tyskland. Stilen är nyrenässans och fasaden är rik på utsmyckningar och ornament. Villan stannade i familjen Wijks ägo till 1915 då affärsmannen Gustaf Werner köpte den. Här bodde han tillsammans med sina systrar Hilda och Maria fram till sin död 1948. Han testamenterade huset till Göteborgs Stad med villkoret att systrarna skulle få bo kvar så länge de levde.

Gustaf Werner hade en imponerande konstsamling i huset med tavlor av bland andra Gustaf Cederström, Bruno Liljefors, Edvard Munch och Anders Zorn. För några år sedan flyttades samlingen till Göteborgs konstmuseum där tavlorna varsamt rengjorts och restaurerats. Wernerska villan är stadens bäst bevarade 1880-talshus. Det blev byggnadsminne 1968 och har ägts och förvaltats av Higab sedan 1991.

Wernerska Villan

Wernerska Villan

Läs mer om filmen Square

Fler nyheter från Higab