Hoppa till innehållet
24 januari, 2018

Filmfestivalen sparkar igång

Den 26 januari är det dags för en av årets stora filmhändelser, Göteborg Film Festival. På Stora Teatern och Stadsbiblioteket, som är två av Higabs hus, kommer det att hållas både filmvisningar och seminarier.

Utsikt över salongen på Stora Teatern

Göteborg Film Festival startade redan 1979 och har sedan dess växt till Nordens största filmfestival. Till varje år reser festivalens programgrupp jorden runt för att välja ut filmer att ta till Göteborg. Det här året bjuds det på uppemot 450 filmer från ett 80-tal länder, ett 40-tal seminarier, konserter, konst, workshops och mängder av andra aktiviteter.

På Stora Teatern, som ägs och förvaltas av Higab, kan besökare bland annat ta del av ett samtal mellan journalisten Christina Jeurling Birro och skådespelaren Alicia Vikander om hennes karriär, konstnärliga utmaningar och det egna produktionsbolaget Vikarious Productions. Några av filmerna som kommer att visas på vita duken är den Oscarsnominerade I, Tonya med Margot Robbie i huvudrollen, klassikern Frihet – Den blå filmen av Krzysztof Kieslowski och Nico, 1988 där den legendariska artisten Nico spelas av Trine Dyrholm.

På Stadsbiblioteket arrangeras en work in progress av en kommande film om författaren Moa Martinsson. Det är filmaren Maj Wechselmann och författaren Ebba Witt-Brattström som ligger bakom projektet, där syftet är att skildra Moa Martinssons liv från födelse till död, utan den förskönande touch som de tycker har präglat de filmer och tv-serier som tidigare gjorts. Förutom att berätta om projektet kommer de att visa exklusivt material från filmen.

Läs mer om programmet här: Göteborg Film Festivals hemsida

Göteborg Film Festival arrangeras 26 januari – 5 februari

Fler nyheter!