Valhalla Idrottsplats

Fastighetsbeteckning:

Heden 705:7

Byggnadsår:

1964

Adress:

Valhallagatan,
412 51 GÖTEBORG

Ursprunglig användning:

Idrottsplats

Nuvarande användning:

Idrottsplats

Fotbollsmatch på Valhalla Idrottsplats.

Om Valhalla Idrottsplats

Valhalla Idrottsplats ska inte förväxlas med Walhalla Idrottsplats som låg i hörnet av Skånegatan och Örgrytevägen (platsen där Svenska Mässan ligger i dag) mellan 1908 och 1921. Utan det var först på 1960-talet som Valhalla Idrottsplats började byggas längs med Mölndalsån.

På samma plats låg tidigare delar av landeriet Burgården som 1638 uppläts till Jan de Bur, ursprungligen från Nederländerna. I mitten av 1800-talet delades landeriet i två delar, Norra respektive Södra Burgårdens landeri, där den förstnämnda gården låg på platsen där Valhalla Idrottsplats senare skulle komma att anläggas. Norra Burgårdens landeri såldes till staden 1897 och byggnaderna revs 1936.

Läs mer

Sveriges första konstgräsplan

Valhalla Idrottsplats invigdes 1964 och blev på ett sätt en spegling av Ullevi, då valvbågsformerna går igen i Valhallas läktare. Elva år senare uppgraderades anläggningen med en konstgräsplan och det blev den första någonsin som anlades i Sverige.

Under 1990-talet användes Valhalla Idrottsplats även för landhockey och amerikansk fotboll. Men till slut blev konstgräset så pass slitet att fotbollsverksamheten tillfälligt fick flytta.

Arenan blir godkänd för spel i högre divisioner

2006 rustades Valhalla IP upp och blev godkänd av Svenska Fotbollförbundet för spel i Damallsvenskan och Superettan. Den fick ett modernt konstgräs och planens storlek utökades till 105×65 meter. Detta gjordes för att Kopparberg/Göteborg FC skulle få arenan som sin nya hemmaplan. Året därpå byggdes ett tak över mittsektionen av sittplatsläktaren och Gamla Ullevis stolar flyttades hit. Arenan kompletterades också med regicentral, kiosker, störtbågar på ståplats och en ny ljudanläggning.

Till säsongen 2013/2014 fick Valhalla Idrottsplats åter nytt konstgräs, vilket gjorde att man hade landets mest moderna konstgräsplan, så kallat vävt konstgräs. 2015 installerades likadana stolar som på Ullevi och taket byggdes ut för att täcka alla 1 200 sittplatser och rullstolsläktaren.

Valhalla Idrottsplats är i dag hemmaplan för Göteborg DFF och Qviding FIF:s dam- och herrlag. Dessutom används den som träningsanläggning för breddidrotten. Tidigare har arenan varit hemmaplan för bland annat Kopparbergs/Göteborg FC (numera BK Häcken FF), Valhalla LHC i landhockey, Göteborg Marvels i amerikansk fotboll och fotbollslaget Örgryte IS.

Se alla fastigheter