Gamla Ullevi

Fastighetsbeteckning:

Heden 47:1

Byggnadsår:

2008

Adress:

Parkgatan 53-57, 65,
411 38 GÖTEBORG

Ursprunglig användning:

Fotbollsarena, restaurang, träningsanläggning

Nuvarande användning:

Fotbollsarena, restaurang, träningsanläggning

Arkitekt:

Lars Iwdal, Arkitektbyrån AB

fastighet_gamla_ullevi

Om Gamla Ullevi

Gamla Ullevi är byggd på historisk mark med mer än 100 år av idrottstradition. Redan i slutet av 1800-talet låg en cykelvelodrom på platsen och 1908 spelade Sverige sin första fotbollslandskamp i mitten av velodromen då man besegrade Norge. 1916 byggdes istället Ullervi fotbollsbana som senare fick namnet Gamla Ullevi. Den ritades av Karl M Bengtsson och förblev Göteborgs stora fotbollsarena fram till att Ullevi invigdes till fotbolls-VM 1958.

Läs mer

En ny arena tar form

Hösten 2004 fick Higab i uppdrag av kommunfullmäktige att utreda förutsättningarna för att bygga en ny fotbollsarena i Göteborg. Den dåvarande Gamla Ullevi passade bra storleksmässigt men hade länge varit sliten och omodern. Dessutom behövdes ett bättre alternativ till Ullevi.

I början av 2007 inleddes rivningen av Gamla Ullevi och strax därefter påbörjades bygget av den nya fotbollsarenan. Byggnationen var ett samverkansprojekt mellan Higab och allianslagen GAIS, IFK Göteborg och Örgryte IS. Projektets styrgrupp utgjordes av representanter från samtliga parter och projekteringen drevs parallellt med att byggnadsarbetena pågick.

Den 5 april 2009 invigdes arenan, även den med namnet Gamla Ullevi, med den allsvenska premiären mellan GAIS och Örgryte IS.

Ett modernt formspråk

Arenans arkitektur präglas av modernismens formspråk med rundade hörn, den synliga bärande konstruktionen och den vita färgsättningen. Anläggningen är byggd i prefabelement. Den böjda takformen bärs i en enda punkt vid varje vertikalpelare, vilket gör att det känns som taket svävar över arenan. Taklisten är helt rak runt hela arenan och har sådan höjd att belysningen sitter direkt på takkantens långsidor. Stålbalkarna är 23 meter långa och väger cirka 14 ton vardera och gradängbalkarna väger cirka 36 ton vardera.

De fyra hörnen är slutna för att styra allt ljud och ljus in mot planen. Alla fyra hörnen innehåller entréer till arenan. När man passerar hörnen, gående eller med bil, kan man se gräsplanen innanför läktaren.

Utanför arenan står den förre landslagsmannen och IFK Göteborg-legenden Gunnar Gren staty. Konstverket är skapat av Jan Steen och avtäcktes 1993 i samband med en match på den tidigare Gamla Ullevi.

UEFA-klassad arena

Gamla Ullevi rymmer 18 416 åskådare med delvis stående publik och 16 596 med enbart sittande publik. Arenan har 23 loger och entréplanet mot Parkgatan och Ullevigatan rymmer restaurang, butiker och gym.

Arenans yttermått är 155 x 130 m och innerplanen har måtten 120 x 80 m, vilket är det säkerhetsmått som krävs av UEFA. Arenan är byggd och klassificerad som en så kallad Klass 3 arena, vilket innebär att den hamnar precis under definitionen Elitarena som ska ha en publikkapacitet på 30 000 åskådare.

Gamla Ullevi är inte bara hemvist för de tre allianslagen GAIS, IFK Göteborg och GAIS utan är även Sveriges Nationalarena för damfotboll.

Gamla Ullevi

gamla_ullevi_e22
gamla_ullevi_e10
gamla_ullevi_e19
gamla_ullevi_e04
gamla_ullevi_e20
Se alla fastigheter