Hoppa till innehållet
16 mars, 2018

Fasadarbeten på Sockerbruket

Nu pågår upprustning av fasad och tak på Sockerbruket vid Klippan. Arbetet beräknas att vara klart i början av juni.

I veckan startade arbetet med att rusta upp fasad och tak på Sockerbruket 16. Det är delar av tegelfasaden som ska lagas och fogas om och det ska läggas nytt plåttak. Projektet beräknas pågå fram till början av juni, men arbetet kommer att pausa mellan den 20 till 22 april då Konstrundan i Majorna går av stapeln.

Byggnadsställning mot tegelfasad i Sockerbruket

Sockerbruket byggdes 1810 och drevs av Abraham Robert Lorent. Några år senare lät han även bygga ett porterbryggeri i området. Men på grund av det instabila ekonomiska läget i Europa gick affärerna trögt och 1836 såldes hela den Lorentska bruksrörelsen på auktion. Köpare var David Carnegie Jr och han fick snart fart på de tidigare förlusttyngda verksamheterna.

Själva industribyggnaderna byggdes om och till flera gånger, bland annat ritade Hans Hedlund 1901 Toppsockerfabriken som blickar ner från berget som en medeltida borg. De gamla bruksbyggnaderna vid Klippan visar en industrianläggnings utveckling från 1800-talets början fram till 1950-talet.

I dag används Sockerbrukets lokaler till ateljéer, kontor, hantverk och industri. I porterbryggeriets lokaler finns nu hotellverksamhet.

Fler nyheter!