Hoppa till innehållet
17 februari, 2017

Faktumgalan på Stora Teatern

2014 gick den första Faktumgalan av stapeln på Stora Teatern. Onsdag den 22 februari är det dags igen. Sex priser ska delas ut för att premiera personer som arbetar mot hemlöshet och socialt utanförskap.

Den stora nyheten för året är ett pris på 100 000 kronor för Årets integration. Priset delas ut av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse och kompletterar förra årets nya pris, Årets inkastare, som delas ut av Sätila Foundation. Även det är på 100 000 kronor.

Sammanlagt blir det sex priser som delas ut under kvällen och det bjuds på uppträdanden från Richard Söderberg, Tingsek och artister från Cirkus Cirkör. Konferencierer är komikerna Anna Blomberg och Peter Apelgren.

Vinnarna utses av en namnkunnig jury, förutom Faktumpriset som Faktumförsäljarna själva delar ut. Allt överskott från galan går till Faktums verksamhet för att ge personer i hemlöshet och socialt utanförskap ett arbete.

På framsidan av den vita stenbyggnaden Stora Teatern.

Stora Teatern byggdes mellan 1856 och 1859 och är ett av de tidigaste exemplen på den kontinentala teaterbyggnadsstil som utvecklades under mitten av 1800-talet. Huset ritades av hovarkitekten Bror Carl Malmberg och hans tanke bakom utformningen var att byggnadens inre skulle avgöra den yttre formen. Insidan domineras av den runda och rikt utsmyckade salongen och det tillhörande scenhuset. Interiören, som är dekorerad av bildhuggaren Carl Ahlborn med förgylld ornamentik och stuckatur, är i princip bevarad i ursprunglig stil.

Stora Teatern är sedan 1973 förklarat som byggnadsminne. Huset har ett högt kulturellt och socialhistoriskt värde och räknas som en tydlig representant för den borgerliga 1800-talsteatern.