Hoppa till innehållet
14 september, 2018

Detaljplanen för Kulturhus Bergsjön antagen

Under torsdagen antogs detaljplanen för Kulturhus Bergsjön av kommunfullmäktige. Förhoppningen är att bygget ska starta under 2020.

Visionsbild av Kulturhus Bergsjön och stråket mot huvudentrén med människor i rörelse

Vy från stråket vid Rymdtorget mot huvudentrén. Bild: Sweco Architects

– Äntligen har alla pusselbitar fallit på plats. Det känns väldigt bra att vi nu kan sätta igång projektet på allvar, säger Christian Motter, projektledare på Higab.

2013 tog Göteborgs kommunfullmäktige beslut att bygga ett kulturhus i Bergsjön. Frågan hade då diskuterats i ett antal år och det har länge funnits en önskan i staden att skapa en kulturmötesplats i Bergsjön. Under förstudien genomfördes en omfattande dialogprocess med olika intressentgrupper och därefter utlystes en arkitekttävling. Tävlingen avgjordes 2017 och vinnare blev Sweco Architects med bidraget Kulturkorgen.

Nu har detaljplanen för Kulturhus Bergsjön antagits av kommunfullmäktige. Vid sammanträdet den 13 september togs också beslut om att utöka projektbudgeten till 145 miljoner kronor mot tidigare 115. Anledningen är indexuppräkning och att projektet nu även omfattar delar av omgivande mark och torg. Förhoppningen är att bygget ska komma igång under 2020.

Kulturhuset kommer att uppta 3 000 kvadratmeter och byggas i fem våningar. I byggnaden kommer det finnas bibliotek, utställningsytor, musikstudio, black box och studierum för de som vill arbeta med lera, foto och textiler. Dessutom ska det finnas möjlighet till filmvisning och festlokal för upp till 150 människor.

Information om Kulturhus Bergsjön!

Fler nyheter!