Hoppa till innehållet
8 november, 2018

Arkivens dag på Regionarkivet

Den 10 november bjuder Regionarkivet in till Arkivens dag. Under dagen får du följa med på en arkitekturhistorisk utflykt i 1910-talets Göteborg, titta på gamla Göteborgsfilmer och gå en guidad rundtur i magasinen.

Regionarkivets tegel- och glasfasad

Arkivens dag firas den andra lördagen i november varje år på ett stort antal arkiv i Sverige och Norden. I år är temat ”Fest och glädje” för att uppmärksamma att det är 400 år sedan Riksarkivet grundades.

Programmet på Regionarkivet pågår mellan klockan 11 och 15. Under dagen gästas man bland annat av arkitekten och professorn Hans Bjur. Han kommer att berätta om sin bok Lilienbergs stad som handlar om Albert Lilienberg som var stadsplanechef i Göteborg 1907–1927. Några av de platser och stadsmiljöer som gestaltades av honom är Götaplatsen, Nedre Johanneberg, Änggården, Landala egnahem, Kungsladugård, Majorna, Bagaregården, Gamlestaden, Brämaregården och Örgryte villastad.

Arkivarien Alexander Fredén kommer föreläsa om filosofiska spexminnen och det blir filmvisning av gamla Göteborgsfilmer. Varje hel timme ges också guidade rundvandringar i magasinen.

Regionarkivet ligger på Otterhällegatan 5. Byggnaden ritades av Vallgatans arkitektkontor och togs i bruk 1993. Med sina 12 våningar reser sig byggnaden över berget där kung Gustav II Adolf lär ha stått och sagt att ”där ska staden ligga”. På Regionarkivet förvaras arkiv från Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

Fler nyheter!