Anrika kusthus fyller 150 år
När husen på Talattagatan 16-22 byggdes låg Långedrag fortfarande utanför Göteborgs stadsgräns. I år är det 150 år sedan den dåvarande privatbostaden Marieborg och hotellbyggnaden invigdes.

Okänt årtal. Längst till vänster syns före detta Marieborg som då var ombyggd till restaurang.
Fram till mitten av 1800-talet var den lilla orten Långedrag mest förknippad med sjöfart och fiskeriverksamhet. Men på 1850-talet skedde en stor förändring när området lanserades som badort. En bidragande orsak var att segelmakaren Magnus Fredrik Leffler år 1858 bestämde sig för att köpa en del av strandområdet och anlägga kall- och varmbadhus och restaurang. Samma år köpte spegelfabrikören J F Michaeli andra delar av strandområdet och började uppföra fler byggnader.
Det var i samband med den här utvecklingen som man byggde tre trähus i området. Bostaden Marieborg och ett hotell stod klara runt 1868 och den så kallade Hasselbladska villan byggdes i slutet av 1800-talet. Dessa byggnader står fortfarande kvar och heter i dag Talattagatan 16-22.
Före detta Marieborg byggdes ursprungligen som privatbostad för J F Michaeli och var uppkallad efter hans hustru Maria Aust-Michaeli. Huset byggdes av fyra tums prima, nästan kvistren plank och innehöll ursprungligen tolv rum, kök, glasveranda och en stor terrass. Det byggdes 1906 om till vinterrestaurang och man fick året efter fullständiga rättigheter, vilket var ovanligt på den tiden då nykterhetsrörelsen var stark i Sverige. Byggnaden blev senare känd som Långedrags värdshus, en verksamhet som numera ligger i Sjöräddningssällskapets byggnad strax bredvid.
Det gamla hotellet, senare känt som ”Sjunde Himlen”, fungerade som hotell fram till 1909 då det blev bostäder åt personalen på Långedrags sommarrestaurang.
I år fyller dessa byggnader 150 år och de tillhör därmed några av de äldsta i området. Numera finns det kontor och galleri på Talattagatan 16-22.