Hoppa till innehållet
7 december, 2017

Anrik idrottsarena fyller 150 år

I morgon är det 150 år sedan Exercishuset på Heden invigdes. Under årens lopp har byggnaden betytt mycket för utvecklingen av den svenska idrottsrörelsen och den används än i dag för bordtennis, dans och idrottslektioner.

Utanför det röda tegelhuset Exercishuset.

Under 1860-talet skedde stora förändringar i Göteborg. Man utlyste för första gången en stadsplanetävling och det skulle så småningom leda till en utbyggnad av staden mot områden som Lorensberg, Vasastaden, Heden, Haga och Gullbergsvass. Under den här perioden började det även smidas planer för ett gymnastik- och exercishus för folkskolans barn och skarpskyttekåren, främst tack vare att kommunalmannen Julius Lindström valde att donera 30 000 kronor till stadsfullmäktige.

Kung Oscar II tog beslutet att tilldela gratis mark på norra sidan av Heden (då kallad Exercisheden) och Frans Jacob Heilborn fick i uppdrag att rita byggnaden. Den 8 december 1867 invigdes slutligen Exercishuset. Byggnaden utformades i nyromansk stil med upphöjda torn på gavlarna och fönster och portaler i rundbågemotiv.

Exercishuset användes till en början mest av skarpskyttekåren, men när stridigheterna i Europa minskade upphörde nästan hela verksamheten. Det ledde till att en grupp män år 1869 startade Göteborgs Gymnastiksällskap, vilket blev den första frivilliga gymnastikföreningen i Sverige.

De följande åren bildades fler och fler gymnastiksällskap i Göteborg, men det var ett av dem som drog extra uppmärksamhet till sig. 1882 bildades nämligen Kvinnliga Gymnastiska Sällskapet Sköldmön, landets första kvinnliga gymnastikförening. Men som kvinna tilläts man inte visa upp sin kropp hur som helst och därför fick de genomföra sina gymnastikövningar i Exercishuset i långärmade och höghalsade blusar, kjolliknande plagg och knäbyxor. Trots det fanns det läkare som gick ut och varnade för deras ”hälsovådliga experiment” och andra menade att det var oanständigt för kvinnor att utföra vissa av de gymnastiska rörelserna.

Men det skulle inte stoppa Sköldmön som dessutom ägnade sig åt rodd och vandringar. Deras första offentliga gymnastikuppvisning ägde rum i Exercishuset 1888 där publiken bestod av en inbjuden publik på 400 kvinnor. Det var fyra år innan den första herrfotbollsmatchen spelades i Sverige.

Förutom gymnastik har det utövats en mängd idrotter i Exercishuset. 1879 introducerades den svenska inomhustennisen här och 1890 hade man brottning och boxning i lokalen för första gången. Under 1900-talet började det spelas allt från basket, handboll och fotboll till badminton och bordtennis i huset.

Men det är inte bara idrott som har stått på agendan i Exercishuset. 1894 arrangerades en velocipedutställning där tillverkare från hela Europa under tre dagar visade upp sina senaste cykelmodeller och fram till början av 1900-talet användes byggnaden som konsertlokal. Men den mest anmärkningsvärda händelsen inträffade under den stora bostadsbristen på 1920-talet. Exercishuset var då en av flera platser i staden som gjordes om till nödbostäder för bostadslösa göteborgare. För att kunna få in så många som möjligt i lokalen tillverkade man små, enkla bås med masonitväggar, utan tak eller belysning, medan matlagningen sköttes i gemensamma utrymmen.

I morgon fyller Exercishuset 150 år och under de här åren har byggnaden varit en viktig pusselbit i utvecklingen av den svenska idrottsrörelsen. Dessutom var den tillsammans med Heden länge den enda platsen för idrott i Göteborg. Exercishuset fortsätter än i dag att vara en viktig plats, bland annat för bordtennis, dans och skolklasser som har sina idrottslektioner här.

Information om upprustningen av Exercishuset!

Fler nyheter!