Valhallabadet/Valhalla Sport

Fastighetsbeteckning:

Heden 34:20

Byggnadsår:

1956

Adress:

Valhallagatan 3,
412 51 GÖTEBORG

Ursprunglig användning:

Bad- och idrottsanläggning

Nuvarande användning:

Bad- och idrottsanläggning, butik

Arkitekt:

Nils Olsson
Gustaf Samuelsson

fastighet_valhallabadet_sport

Om Valhallabadet/Valhalla Sport

Valhallabadet byggdes 1956 efter ritningar av Nils Olsson och Gustaf Samuelsson. Olsson hade vunnit arkitekttävlingen om att rita badet 1948 och fick även en bronsmedalj för byggnaden vid konsttävlingarna vid OS i London samma år. Han avled dock 1951 och ritningsarbetet slutfördes då av Samuelsson.

Huset byggdes på mark där tidigare Burgårdskolonin legat. Första spadtaget togs i februari 1953 och Valhallabadet invigdes av stadssekreterare Torsten Henrikson i december 1956. Kostnaden för bygget blev 11,8 miljoner kronor. Byggnaden är tidstypisk och välbevarad, särskilt gavelväggarnas utsmyckning med glasmosaik av Nils Wedel är välkända.

Läs mer

I samband med att Valhallabadet invigdes stängde man den gamla Renströmska Bad- och tvättanstalten vid Södra Allégatan som då varit i bruk i 80 år och var sliten och omodern. På 1990-talet genomförde Higab en omfattande upprustning och ombyggnad av huset som sedan nyinvigdes som Hagabadet.

Valhallabadet är fortfarande ett av Skandinaviens största inomhusbad med cirka en halv miljon besökare årligen. Ett stort antal tävlingar arrangeras varje år inklusive elittävlingar.

Valhallabadet

Valhallabadet
Valhallabadet
Valhallabadet
Valhallabadet Valhallabadet Valhallabadet
Se alla fastigheter